Joksimović: Angažovanje SAD za evrointegracije regiona pojačano

Jadranka Joksimović
Izvor: Večernje novosti

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, izjavila je danas da interesovanje jedne velike i snažne sile kao što su SAD za evrointegracije regiona ne mora da bude nužno loše uz ocenu da bi sadržina sveobuhvatnog sporazuma trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine, koji je sada u potpunom prekidu i to ne krivicom Beograda, prenosi Tanjug.

Kada su u pitanju specifična pitanja koja su vezana za evropski put Srbije, Joksimović navodi da izjava Palmera u Prištini da Srbija neće moći da postane punopravan član EU dok ne prizna nezavisnost Kosova nije do kraja tačno preneta.

„U Prištini je rečeno da Srbija neće postati članica EU dokle god ne reši pitanje svojih odnosa sa takozvanim Kosovom”, navela je Joksimović.

Podsetila je da Srbija pregovara sa EU o članstvu, da ima jasan pregovarački okvir i da je u tom pregovaračkom okviru jasno navedeno da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine jedan od važnijih političkih uslova za članstvo u EU.

„To za nas nije ni nepoznato, ni novo, ali sadržina tog sveobuhvatnog sporazuma bi trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine, koji je sada u potpunom prekidu i to ne krivicom Beograda, što svi znaju”, navela je ministarka za evropske integracije.

Dodala je, i da je cilj Srbije normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali bez unapred utvrđenih rešenja, poput priznanja nezavisnosti, vec kompromisnog dogovora koji će biti prihvatljiv za obe strane.

„Ne bismo ni ušli u razgovore da je unapred sve utvrđeno i da se zna kako mora da izgleda taj dogovor”, podvukla je Joksimović.

Nakon izbora na Kosovu i uspostavljanju Vlade, Joksimović očekuje pojačano angažovanje EU i svih drugih da se dijalog Beograda i Prištine prvenstveno nastavi, a da se posle toga razgovara o drugim temama.