Jovanović: "Ahtisari plus,plus" mrvice koje znače za život običnog čoveka, ali ne i za državu koja treba da se odrekne dela teritorije

Jovanović
Izvor: Tanjug

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović izjavio je danas da ga ne iznenađuju mrvice koje bi međunarodna zajednica ponudila Srbiji kroz plan, kako predsednik Aleksandar Vučić navodi sličan Ahtisarijevom, i ocenio da one ne mogu ni iz daleka biti kompenzacija za državu koja bi, po njihovim očekivanjima, trebalo da se odrekne dela teritorije, prenosi Tanjug.

"Jasno je, to treba da bude malo šlaga na torti, istoj onoj otrovnoj kao i prethodnoj, nada da ćemo biti u EU i dodatne garancije u vezi sa položajem Srba, ali ne u smislu ispunjavanja obaveza Zajednice srpskih opština, već poput one da pravoslavna groblja ne smeju biti vandalizovana", rekao je Jovanović Tanjugu povodom najava predsednika Vučića da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije ponudu za KiM - ulitmatum nešto poput Ahtisarijevog plana plus, plus u zamenu za garancije za EU.

Jovanović je ocenio da bi to bile "mrvice koje znače za život običnog čoveka, ali ne i za državu koja treba da se zbog toga odrekne dela teritorije" i da "za državu to ni iz daleka ne bi bila kompenzacija".

Diplomata koji je službovao u Briselu, Londonu, Ankari, ocenio je da bi ta poslednja ponuda trebalo da ide uz obećanje da idemo u EU kao nižerazredna zemlja pod nepravednim uslovima, što znači da se odreknemo 15 odsto teritorije.

Kaže i da nije iznenađen nagoveštajem da bi i ona mogla da bude praktično iste sadržine kao prethodna.

Prema njegovim rečima, ponuda je odraz najtvrđeg stava od početka jugoslovenske krize, da se od Srbije traži samo i jedino kapitulacija.

To je traženo i tokom razbijanja Jugoslavije, rekao je bivši ambasador i dodao da je od Beograda traženo da sa blagoslovom prihvati sve protivpravne radnje.

To su tražili i u slučaju KiM, iako su u jednom trenutku OVK proglasili terorističkom, rekao je Jovanović i ocenio da je pregovaranje bilo samo zavaravanje i kupovanje vremena dok Srbija ne sazri za ulazak u EU, koji nam se nudi pod neravnopravnim uslovima.

Naveo je da Srbiji predstoji principijelna borba protiv nasilnog nametanja rešenja.

Prema njegovim rečima, u toj borbi trebalo bi da svet konačno razuverimo i kažemo da hoćemo u EU, ali pod istim uslovima kao i ostali - sa celokupnom teritorijom definisanom Ustavom.

"Pa, neka oni kažu da nećemo, bićemo načisto, neće nas više ucenjivati. Što se tiče odluke da to vojno, pravno i političko nasilje proglase konačnom stvari, to je njihov stvar koja ne mora i nikada neće bit naš stav", rekao je Vladislav Jovanović.