Jovanović: Čelično "ne" za Prištinu u UN, sve manje stoji tvrdnja da je Kosovo svršena stvar  

Vladislav Jovanović
Izvor: Večernje novosti

Kada bi Kosovo ušlo u Ujedinjene nacije, više niko odatle ne bi mogao da ih izbaci i imali bi otvorena vrata da se ujedine sa Albanijom. Zato Srbija treba da ignoriše predlog da dozvoli da Priština uđe u UN, bez formalnog priznavanja, po modelu "dve Nemačke" i da kaže - imate li vi još neki predlog, izjavio je bivši šef diplomatije SR Jugoslavije i nekadašnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović.

Jovanović je naveo da se Zapadu žuri da Srbija da svoju saglasnost za međunarodno priznavanje Kosova, jer znaju da je ta nezavisnost pravno neispravna, rezultat upotrebe sile, neodobrene od UN.

Na pitanje čuju li se u zapadnim centrima moći Vučićeve poruke da Srbija neće ni direktno ni indirektno priznati nezavisnost Kosova, Jovanović je rekao zapadni partneri treba da shvate da ne mogu bilo kakvim umiljavanjima, prevarama, pritiscima, psihološko-političkim kombinacijama da "pobiju taj čelični zid našeg 'ne'". 

"Sada imamo i novu realnost: Srbija je postala međunarodno afirmisana, konsolidovala se ekonomski, vojno modernizovala i ojačala i kao takva ne može više da bude meta niskih i primitivnih udaraca kojima je Zapad obilato pribegavao prethodnih decenija. To postepeno devalvira i značaj Kosova kao ratnog plena NATO i Amerike. Jer, taj plen sada postaje po svom značaju nemerljiv sa izraslim značajem Srbije kao ključnog faktora na Balkanu. Zapad će biti sve zainteresovaniji da takvu Srbiju ne izgubi, ako već ne može da je ugrabi kao novog člana evroatlantskih integracija, bar da je zadrži u bliskom partnerstvu", rekao je Jovanović u intervjju za Novosti.

Na konstataciju da ipak uporno stižu poruke da je Kosovo završena stvar, Jovanović kaže da Srbija ima moćne pravne i političke argumente na svojoj strani i sve manje stoji tvrdnja da je Kosovo svršena stvar i da nema šta više o tome da se razgovara. 

"Ne treba da budemo pesimisti, već čvrsti u odbrani pravnih temelja sa kojih polazimo. Druga strana nema te pravne temelje, ima samo temelje moći, koji su bili glasni i mogući pre 20 godina, danas više nisu. Njima su vezane ruke i zbog toga što se sada bore i za međunarodno pravo u Ukrajini, a koje su na Kosovu pogazili", naveo je Jovanović.

Na pitanje koliko je realan scenario da Zapad kao poslednji adut izvuče ponudu: priznajte Kosovo u zamenu za članstvo u EU, Jovanović je rekao da jedini način da Srbija uđe u EU jeste sa Kosovom, kao integralnim delom teritorije, onako kako je primljena u UN

"Sve što je manje od toga - Srbija i Kosovo ulaze zajedno u EU, ili Srbija ulazi bez Kosova - za nas mora biti neprihvatljivo i to mora biti kristalno jasno. Ali, najpre EU treba da se stabilizuje, da se afirmiše kao čvrst i nedeljiv međunarodni subjekat. U ovom trenutku ona je još lutajuća, ne zna da li je samostalna, ili je samo prilepak Amerike", poručio je Jovanović. 

Upitan kako gleda na inflaciju zapadnih izaslanika za Kosovo, Jovanović je rekao da to pokazuje neuspeh svih dosadašnjih posrednika. 

"To je i lekcija za Zapad, da suština nije u broju izaslanika nego u revidiranju jednostranog i ultimativnog prilaza rešavanju pitanja Kosova - mi smo sve rešili, vama samo ostaje da to prihvatite. Treba da otvore prostor za kompromis, koji bi morao biti ne samo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, gde se naglašava suverenitet Srbije na Kosovu, nego i izraz poštovanja činjenice da su se te iste zemlje, koje su priznale Kosovo, pre toga saglasile sa međunarodno priznatim granicama svih bivših republika SFRJ, uključujući i Srbiju", kaže Jovanović.