Jovanović: Engel i Olbrajt se plaše da bi Bajden mogao da zauzme pragmatičnu politiku prema Srbiji

Vladislav Jovanovic
Izvor: N1 Info

Stavovi koje su Eliot Engel, Medlin Olbrajt i Danijel Server izneli na sastanku Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu, ukazuju da se oni pribojavaju da bi Džozef Bajden mogao da zauzme pragmatičnu politiku prema Srbiji i Zapadnom Balkanu, pa na vreme pokušavaju da stave rampu, rekao je za Kosovo Onlajn bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

"Oni su očigledno hteli da novog predsednika SAD, koji je njihove gore list, preduprede već na početku, da slučajno ne krene putem kojim je krenuo Tramp, da se vrati na stare pozicije i da sa Srbijom razgovara samo ultimativno. Zauzvrat nude olakšice na putu za Evropsku uniju“, rekao je Jovanović.

On navodi da se Engel, Olbrajt i Server, za kog kaže da je nihov portparol, pribojavaju da bi novi predsednik, koliko god bio njihov ranije, mogao da pretrpi uticaje nekih novih pojava i elemenata na Balkanu. Između ostalog to je Trampov prodor sa ekonomskom politikom koja namerava da primiri Beograd i Prištinu i da olakša put do nekog, verovatno, srednjeg rešenja, rekao je Jovanović, podsetivši da Tramp nije insistirao na nezavisnosti Kosova, ali je dopuštao da to bude jedan od prilaza.

"Drugi razlog je što je Srbija u međuvremenu izrasla iz kratkih pantalonica i postala jedna vrlo primamljiva partnerka na Balkanu, ne samo većim već i manjim silama, čak i susednim zemljama. I treće je što je samo Kosovo, koje je ljubimac te duboke Amerike, u međuvremenu samo sebe duboko kompromitovalo. Ne samo time što je Specijalni sud pozvao skoro sve rukovodioce OVK na krivičnu odgovornost, nego i što je to centar raznih transakcija droge, terorizma...“, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, oni se pribojavaju da bi Bajden pod uticajem tih promena, ali i pod pritiskom želje da eliminiše sa Balkana Rusiju i Kinu, koje su, kako kaže, duboko ušle na Balkan preko Srbije , bio spreman da Srbiji zauzvrat plati neku bolju cenu nego što su oni spremni.

"To znači da bi mogao da ide i korak manje od pune nezavisnosti samo da bi pridobio Srbiju za evroatlanske organizacije.Toga se oni pribojavaju pa na vreme stavljaju rampu za njegov izalazak iz dojučerašnje  zajedničke pozicije koju su imali. Verovatno da se neće zaustaviti samo na tome. Ako bi Bajden počeo da ide pragmatskim koracima, a ne više ideološko-geostrategijskim koje su oni formulisali, onda bi oni mogli da krenu dalje i u njegovo okruživanje i naterivanje da revidira takve svoje eventualno manje izlete u pravcu nepoznatog“, rekao je Jovanović.

Međuti, on smatra, da ni oni više nisu isti, te da je vreme izraubovalo i njih, ne samo fizički, nego i njihove koncepte i njihove prilaze, koji su bili krajnje jednostrani prema Srbiji.

"To više u izmenjenoj konstalaciji odnosa i snaga na Balkanu, i šire u svetu, nije moguće. Ili bi moglo biti moguće, ali sa kontraproduktivnim rezultatima koji su očigledni“, rekao je on i dodao da bi promene koje su se desile mogle Bajdena da nateraju da navuče neke pragmatske rukavice i da počne da neguje jedan realniji i prihvatljiviji politički jezik prema Srbiji.

"To je nešto čega se oni pribojavaju. To nije mnogo verovatno, ali činjenica jeste da promene koje su se desile, za poslednjih četiri i više godina, su takve da nijedan ozbiljan političar ne sme da ih ne uzme u obzir. Amerika je velika sila i ona ne sme da bagateliše te promene i da ide tvrdoglavo starom linijom. Mora da se na neki način prilagodi, razume se u svom interesu, a ne u interesu svojih protivnika.“, smatra Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, to onda stvara širi prostor i za veće manevrisanje Srbije i za mogućnosti srpskog protivuticaja na američke ciljeve na Balkanu.