Jovanović: Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244?

Živadin Jovanović
Izvor: Medija centar Beograd

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović skreće pažnju da, kako kaže, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov nije zbog neobaveštenosti ili nerealne procene dao izjavu o opasnosti "pokušaja odustajanja" od Rezolucije 1244, prenosi Tanjug.

Jovanović je u pisanoj izjavi upitao da li se u te "pokušaje", možda, ubraja "zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica koje pretpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od Rezolucije 1244.

Kaže da je izjava Lavrova tokom nedavne posete šefa sprske diplomatije Nikole Selakovića Moskvi, da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost" kada je govorio o pitanju budućeg statusa Kosova privukla pažnju naše javnosti.

On je, međutim, dodao da u izveštajima medija o toj poseti nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti.

Jovanović je rekao da je Lavrov ponovio podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosovo treba da ostane prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244 treba da se izvrši u celini.

Naveo je i da, sudeći po izveštavanju medija, prva poseta ministra Selakovića Moskvi protekla u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu.