Jovanović: Kosovo i Palestina nisu uporedivi slučajevi

Vladislav Jovanović
Izvor: Kosovo Online

Izmenom teksta rezolucije o prijemu Palestine u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, izbegnuta je začkoljica da ta odluka posluži kao presedan za buduće slučajeve poput Kosova i Tajvana, a nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ukazuje na to Palestina i Kosovo ne mogu da se porede, jer je Palestina stvorena odlukom UN na legalnim osnovama, dok je Kosovo stvoreno bespravno.

Dopune teksta rezolucije, koje podrazumevaju da se o prijemu odluči na "izuzetnoj osnovi", sačinjene su posle izražene zabrinutosti nekoliko diplomata na Ist riveru da bi to glasanje moglo da predstvavlja postavljanje presedana.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže za Novosti da "deo teritorije Srbije – Kosovo i Metohija, ne može da se poredi sa palestinskim slučajem", napominjući da je Savet bezbednosti UN u zakašnjenju više od 60 godina da se ostvari palestinska država.

"Ovim je izbegnuto da ubrzano priznavanje posluži za neke buduće slučajeve", objašanjava Jovanović.

Razlika između Kosova i Palestine je ta što je Palestina stvorena odlukom UN pre 60 godina i to što je ona osnovana na legalnim osnovama, ali zbog opstrukcije drugih, do njenog priznavanja u UN nije došlo.

U slučaju Kosova, kaže, otcepljenje je stvoreno bespravnom upotrebom fizičke sile Natoa koja je uveliko doprinela da se deo teritorije Srbije proglasi nezavisnom državom.

"Srbija je matična država i do sada se nikada nije dogodilo da se bez saglasnosti matične države neko primi u članstvo UN. To je primer i sa odvajanjem Bangladeša od Pakistana, koji dugo nije mogao da bude primljen zbog otpora matične države", rekao je Jovanović.

Kada je reč o apliciranju za članstvo Prištine u drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, koje je sledeće na dnevnom redu, ali i u Unesku i Interpolu, Jovanović napominje da je cilj arhitekata nezavisnosti Kosova da se, ukoliko nije moguć ulazak na glavna vrata, to prvo učini na sporednim.

"Ukoliko bi uspeli da tu nakaznu tvorevinu  uvuku u nekoliko takvih organizacija, onda bi potom, mogli da mašu sa tim da je prijem u UN jedna puka formalnost", dodao je on.