Jovanović: Okupacija "Rajske banje" necivilizacijski čin, deo plana progona srpskog naroda sa Kosova

Luka Jovanović
Izvor: Kosovo online

Istoričar Luka Jovanović upozorava da to što je Kosovska agencija za privatizaciju konfiskovala hotel u Banjskoj i dala ga pod zakup Kosovskoj policiji treba razumeti kao deo šireg globalnog plana otimanja svega što je srpsko i proterivanja srpskog naroda sa Kosova.

Jovanović ističe da je okupiranje odmarališta "Rajske banja" i njegovo pretvaranje u centar "surovosti i bezakonja" necivilizacijski čin, ali da srpski narod, ni ovoga puta, neće dobiti zaštu i podršku međunarodne zajednice, koja je, kako kaže, "partner, ako ne i pokrovitelj, svih akcija Prištine na severu Kosova i Metohije".

"Banjska je tokom vekova bila simbol opstanka i borbe srpskog naroda za život na ovim prostorima, čemu svedoči i vekovni manastir koji se nalazi u samoj Banjskoj. Poslednjih godina možemo videti da je život u Banjskoj, kao jednom ruralnom delu opštie Zvečan, dosta uznapredovao i popravljen naročito izgradnjom čuvenog kompleksa ’Rajska banja’, odnosno revitalizacijom starog banjskog kompleksa, odnosno njegovim renoviranjem i novom izgradnjom hotela, i zapošljavnjem lokalnog stanovništva. Banjska i njeno stanovništavo i ekonomski su uznapredovali i Banjska je postala značajna turistička atrakcija severa Kosova, odnosno opštine Zvečan", rekao je Jovanović za Kosovo onlajn.

Prema tome, ukazuje, ova poslednja akcija Prištine mora se razumeti u kontekstu slamanja svake srpske institucije na severu Kosova, naročito onih koje su jake i imaju jake osnove, koje su prihvaćene i zaživele u narodu, upravo onakve kao što je "Rajska banja".

Ističe da su "Rajsku banju" poslednjih godina posećivali i stranci, ne samo Srbi, već i Albanci i svi koji su došli namerom da se izleče.

"Zanimljivo je pitanje i ironija sudbine da mesto koje je služilo za opuštanje i lečenje sada ga Priština pretvara u sedište njenih tzv. policijskih snaga i sedište surovosti i bezakonja. Sada će Rajska banja od jedne lepe crte poprimiti jedno takvu negativnu crtu. Tu zapravo možemo videti sam princip po kome radi Priština, da je samo bitno preuzeti sve i samo je bitno uzurpirati i okupirati sve što je srpsko bez obzira na posledice", uakazao je Jovanović.

Istoričar ocenjuje da Priština otimanje odmarališta od Srba smatra svojom pobedom.

"Mi ovo sve treba da razumemo pre svega u kontekstu okupacije. Ovo je jedna vojna klasična okupacija teritorije, odnosno zauzimanje strateški bitnih tačaka i objekata, uništavanje svakog vida otpora i bunta protiv jednog takvog varvarskog i necivilizacijskog čina. Moramo da razumemo da ovo nije kraj i da će se i u budućnosti nastaviti ovakve stvari i narod sad kao nikad ima razloga da strepi na ovim prostorima", upozorava on.

Na pitanje hoće li međunarodna zajednica reagovati na ovaj potez Prištine, Jovanović primećuje da se još i ranije moglo zaključiti da je međunarodna zajednica apsolutni partner, ako ne i pokrovitelj i ideolog svih akcija na severu Kosova. 

"Svakao da oni daju sugestije za mnoge akcije koje treba sprovesti, ali očekivati od njih da će osuditi i da će reagovati mislim da je to iluzorno u ovom trenutku, naročito tražiti od njih, prometeja civilizacije, da poštuju pravila i civilizacijske tekovine je izlišno u ovom trenutku, jer oni su na primeru KiM poslednih 25 godina pokazali da ne postoji pravo i pravda i da iza svega vlada samo zakon sile", zaključio je Jovanović.