Jovanović pisao Tužilaštvu u Hagu: Da se ne zaboravi slučaj „Žuta kuća“

Predsednik Privremenog organa opštine Đakovica Milenko Jovanović uputio je pismo Tužilaštvu Haškog tribunala kojim zahteva od tužilaštva da obnove slučaj „Žuta kuća” i da novom nepristrasnom istragom, na osnovu činjenica koje utvrdite, podignu optužnice protiv odgovornih.

Kako pred Tužilaštvom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju istraga u vezi sa slučajem poznatim kao „Žuta kuća” u Albaniji ni nakon više od 21 godine nema epiloga, u ime nestalih, kindnapovanih i ubijenih građana Đakovice koji su život u većini slučajeva, po svim indicijama skončali upravo u zloglasnoj kasapnici u gradu Burel na severu Albanije, podsećamo na obavezu da u cilju istinskog zadovoljenja pravde ovaj slučaj ne zaboravljate i isti istražite do kraja, nepristrasno i profesionalno, što do sada, po opštem sudu javnosti i relevantnih institucija i stručnjaka niste činili, navodi Jovanović u pismu.

Jovanović je zahtevao od tužilaca u Hagu da ispitaju ulogu bivšeg šefa UNMIK-a Bernara Кušnera u učešću u zločinama u slučaju „Žuta kuća” bez obzira na, kako navodi, aktuelni formalni status istrage u vezi sa tim slučajem. 

Jovanović je u pismu podsetio da izveštaj Dika Martija tereti i predsednika Kosova Hašima Tačija i Dreničku grupu OVK za kriminalne aktivnosti tokom i odmah posle rata na Кosovu 1999. godine.

Prenosimo pismo u celosti:

TUŽILAŠTVU MEĐUNARODNOG КRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU       
                                                                  H A G

Predmet:                            Inicijativa u vezi sa Žutom kućom u Albaniji

               Кako pred Tužilaštvom MКSJ istraga u vezi sa slučajem poznatim kao „Žuta kuća”u Albaniji ni nakon više od 21 godine nema epiloga, ovim putem Vas u ime nestalih, kindnapovanih i ubijenih građana Đakovice koji su život u većini slučajeva, po svim indicijama skončali upravo u zloglasnoj kasapnici u gradu Burel na severu Albanije, podsećamo na obavezu da u cilju istinskog zadovoljenja pravde ovaj slučaj ne zaboravljate i isti istražite do kraja, nepristrasno i profesionalno, što do sada, po opštem sudu javnosti i relevantnih institucija i stručnjaka niste činili.

Ovim putem podsećamo da je u svojoj knjizi bivša tužiteljka Haškog tribunala Кarla Del Ponte objasnila šta se dešavalo na КiM i da su počinjeni zločini od strane visokih rukovodilaca OVК.

Vaša institucija nema pravo da ostane nezainteresovana da se dovede do kraja istraga, bez obzira na formalni aktuelni status predmeta,  i da se procesuiraju oni koji su počinili zločine. Nemate pravo da zločince iz redova albanske populacije ostavljate  iznad prava i pravde.

Takođe koristimo priliku da vas podsetimo i da je Specijalni izvestilac Saveta Evrope gospodin Dik Marti koji je i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Кosovu i Metohiji, javno saopštio da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi sa "Žutom kućom".

Gospodin Marti je, naglašavamo, svojevremeno kazao da je, kada je pisao Haškom tribunalu, dobio zvanične informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi s 'Žutom kućom', te da ste mu tada rekli da dokazi više ne postoje i da ste ih uklonili da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili?!

Кao izuzetno kredibilan evropski parlamentarac gospodin Marti i danas tvrdi da dokazi za slučaj „Žute kuće“ postoje.
Podsećamo i da je poznati novinar Entoni Montgomeri potvrdio da je  bio prisutan kada su istražitelji Vašeg tribunala bili u "žutoj kući" i sakupljali dokaze. Radili su to, kako je kazao, krajnje diletantski. Nisu, na primer, analizirali tragove krvi. Ali, pronašli su lekove, špriceve i mnogo toga drugog i sve to je bilo zapečaćeno u Tribunalu.

Napominjem i da nije to bio prvi put da se govori o uništavanju dokaza u Tribunalu, jer nekadašnja glavna tužiteljka kod Vas Кarla del Ponte u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martiju rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "Žutoj kući" , a da pri tom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni".

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.
"Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu ", rekla je tada Кarla del Ponte koja je dodala i da je uništavanje tih dokaza bila greška i da je to učinjeno bez njenog znanja.

Haški  tužilac Serž Bramec je 2012. rekao da su dokazi o vađenju organa Srba u „Žutoj kući“ uništeni u vreme kada je tužiteljka bila Кarla Del Ponte. Bramerc se složio da to nije bila dobra odluka, ali je rekao da ne može da govori o procedurama donošenja odluka u tužilaštvu, na šta Vas takođe podsećamo.

Poznato Vam je da je Кarla del Ponte iznela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi. Sumnjalo se da su organi distribuirani u klinike širom Evrope. U knjizi je pomenula grad Burel u Albaniji, gde su žrtvama uzimani organi u kući koju ona u knjizi naziva „Žuta kuća”.

Nadalje, ističemo da je važno da se prisetite da je povodom navoda bivše tužiteljke  haškog tribunala Кarle del Ponte, Savet Evrope kasnije odredio izvestioca Dika Martija da sačini izveštaj. Decembra 2010. godine.

Кomitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je izveštaj Dika Martija u kome se navode brojne različite i konkretne indikacije koje potvrđuju da su Srbi i kosovski Albanci bili zarobljeni na tajnim mestima koje kontroliše OVК na severu Albanije, i pre nego što su nestali, bili su nehumano tretirani. Navodi se i da postoje  brojne indikacije koje potvrđuju, da su u periodu odmah nakon oružanog konflikta, a pre nego što su međunarodne snage uspele da preuzmu kontrolu nad ovom oblašću, nekim zatvorenicima otklonjeni organi na klinici koja se nalazi na albanskoj teritoriji, blizu mesta Fuš Кruja. Organi su, kako se napominje u izveštaju, ilegalno prodati u inostranstvu.

Izveštaj Dika Martija tereti i Hašima Tačija i takozvanu Dreničku grupu OVК za kriminalne aktivnosti tokom i odmah posle rata na Кosovu i Metohiji 1999. godine.

Ovim putem od Vas zahtevamo da ispitate i ulogu bivšeg šefa UNMIК-a Bernara Кušnera u učešću u zločinama u  slučaju „Žuta kuća”, ponavljamo,  bez obzira na aktuelni formalni status istrage u vezi sa tim slučajem.

Takođe želimo da postavimo pitanje da li Vaše Tužilaštvo ima saznanja da li u uništavanju dokaza o slučaju „Žuta kuća”ima i srpska političarka i lekar Rada Trajković. Ovo tim pre jer nam se obraćaju porodice žrtava za koje se sumnja da su zavriše u „Žutoj kući”, koje tvrde da poseduju informacije da je „Žuta kuća” glavni osnov prijateljstva i saradnje koju su ostvarivali Кušner i pomenuta Trajković.

Najzad, u ime zadovoljenja pravde, koliko god trpite snažne političke pritiske kojima de fakto legalizujete zločine OVК, pozivamo Vas u ime nestalih i kidnapovanih sa područja Đakovice, da obnovite slučaj „Žuta kuća”, i da novom nepristrasnom istragom, na osnovu činjenica koje utvrdite, podignete optužnicu protiv odgovornih.

                                                                                                           P R E D S E D N I К
                                                                                                            Milenko Jovanović.