Jovanović: Prema rezoluciji 1244 Srbija može da vrati deo snaga bezbednosti na KiM

Miloš Jovanović na Jarinju .jpg
Izvor: DSS

Miloš Jovanović, predsednički kandidat koalicije NADA, kaže da prema rezoluciji 1244, Srbija ima pravo da vrati određen broj svojih pripadnika snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju, prenosi RTS.

"To su uslovi pod kojima je mir potpisan, i na to ćemo se vratiti jednog dana kada međunarodne okolnosti budu za nas bolje", poručio je Miloš Jovanović.

Veruje da Aljbin Kurti neće stati i da je stekao naviku da "zavodi red na severu pokrajine".

"To je ozbiljan pritisak na narod da se utiče na njihovo iseljavanje. Kurti ne shvata da će ovako prouzrokovati sukobe, to nije zveckanje oružjem, to je upotreba oružja", ukazao je Miloš Jovanović i dodao da zapadnom delu međunarodne zajednice treba reći šta mogu biti posledice.

Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS-a, istakao je da država ima veoma odgovoran pristup po tom pitanju.

Smatra da je odnos prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji pažljiv.

"Lako je reći da možemo da vratimo vojsku, ali moramo prvo da uvažimo realnost, koja je takva da trenutno ne postoji ambijent da možemo da vratimo vojsku na Kosovo i Metohiju", ukazao je Branimir Jovanović.

Prema njegovim rečima, ponašanje specijalnih snaga kosovske policije je za svaku osudu.

Međutim, ocenio je da je u ovom slučaju zakazala pre svega briselska administracija.

"Imam utisak da se kriza u Briselu manifestuje na pitanje Kosova i Metohije. Nama je potrebna pomoć međunarodne zajednice da bismo prevazišli ovakva pitanja", kaže šef poslaničke grupe SDPS-a.

Poručuje da je Srbija spremna za pregovore i da ne beži od toga.

"Ali imamo situaciju gde dolazi Aljbin Kurti koji kaže da njemu pregovori nisu na listi prioriteta. Velika odgovornost je na međunarodnoj zajednici, da se više posveti ovom pitanju. Srbija je spremna da pravi dogovore, da imamo dugoročno rešenje", istakao je Branimir Jovanović.

Lii
14. Oktobar 2021.
Jovanoviç You dresm