Jovanović: Sednica SB UN jedini pravi put da se pitanje Kosova stavi u centar pažnje UN

Vladislav Jovanović
Izvor: Kosovo Online

Diplomata Vladislav Jovanović izjavio je za TV Most da je sednica Saveta bezbednosti ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova ponovo stavi u centar pažnje Ujedinjenih nacija i da se to pitanje razmotri iz ugla Rezolucije 1244.

Jovanović je povodom procedure zakazivanja sednice Saveta bezbednosti UN objasnio da je predsedavajući u obavezi da zahtev pusti u proceduru, a to dalje znači da se na zatvorenoj sednici razmatra da li to pitanje ide na plenum, odnosno glavni sastanak Saveta bezbednosti ili ne.

"Tu ne važi pravo veta jer se to smatra proceduralnim pitanjem. Tu se odlučuje prostom većinom. Od 15 članova, devet glasova treba da se dobije da bi taj predlog bio prihvaćen za sednicu Saveta bezbednosti koja je otvorena i na kojoj vlada pravo veta", rekao je Jovanović za Tanjug.

Jovanović dalje objašnjava da je među tih 15 glasova potrebno da se Srbija izbori za većinu nestalnih članova, ocenjujući da zapadni članovi koji imaju pravo veta najverovatnije to neće dozvoliti, ali da nije ni isključeno.

Na pitanje na koga Srbija može da računa Jovanović kaže da sigurno ima onih koji su nama naklonjeni ili neutralni i koji bi imali razumevanje za takav predlog, jer se radi o primeni obavezujuće rezolucije SB UN 1244.

Jovanović dodaje i da će Srbija sigurno u međuvremenu da konsultuje raspoloženje među nestalnim članovima i ukoliko bude uverenje da će biti dovoljno glasova, onda će predlog i zvanično da pošalje.

"Ali videćemo kako će dalje biti. To je u svakom slučaju, ne samo najbolji, nego jedini pravi put da se pitanje Kosova i Metohije ponovo stavi u centar pažnje UN i da se ona razmotri iz ugla njene obavezujuće rezolucije 1244", rekao je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, sve što se do sada radilo u dijalogu Beograda i Prištine bilo je praktično mimo te rezolucije, dodajući da rezolucija, između ostalog, garantuje suverenitet Srbije nad Kosovom, a da u predlogu zemalja Kvinte i EU stoji zahtev za normalizaciju odnosa.

"To je ta razlika i zbog toga je važno da se pažnja međunarodne javnosti ponovo vrati na pitanje Kosova i Metohije kroz rezoluciju 1244, a ne samo i jedino kroz tekući dijalog u kojoj smo mi praktično usamljeni, a svi drugi sagovornici su dobri navijači Prištine", istakao je Jovanović.

On ocenjuje i da to što sada radi Aljbin Kurti i Priština predstavlja politiku zastrašivanja tamošnjih Srba i njihovog teranja na egzodus.

"To se sve čini uz ćutanje njihovih zaštitnika na zapadu koje je ili totalno, ili sada malo manje, čak i sa nekim apelom Prištini da revidira poslednju odluku", rekao je diplomata.

Na pitanje da li se i današnji napad na enklave može posmatrati iz ugla egzodusa, Jovanović odgovara:

"Pa sigurno, to je jedno sistematsko i maligno nastavljanje Prištine da nizom sistematskih mera pritisaka, što fizičkih, što pseudopravnih, što političkih, što policijskih i na kraju fiskalnih, da život naših ljudi na Kosovu učine nemogućim i da ih prosto nagnaju na beg", rekao je Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija zatražiti hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu.