Jovanović: Teško je shvatiti da Norveška pomaže Prištini u dijalogu sa Beogradom

Jovanović
Izvor: Tanjug

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović rekao je da, ukoliko je tačna vest da je ambasador Norveške u Prištini ponudio usluge koje izlaze van okvira bilateralne saradnje, odnosno da pomogne prištinskoj strani kako da razgovara sa Srbijom u Briselu, to je onda nešto što je "ne samo neuobičajeno, već i teško shvatljivo", prenosi Tanjug.

On je tako prokomentarisao pisanje prištinske Kohe da će za proces dijaloga, pored Vlade u Prištini biti angažovani i spoljni eksperti, i navode da su Grupa za Balkan (BPRG), vlada Kosova i ambasada Norveške već potpisali memorandum o razumevanju, koji utvrđuje modalitete njihovog angažovanja.

Prema ovom memorandumu, piše Koha, angažovani stručnjaci pružaju stručnu i značajnu podršku procesu dijaloga i dostupni su premijeru, njegovom kabinetu i zameniku premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besniku Bisljimiju.

Ovu vrstu saradnje kada je reč o ambasadi Norveške u Prištini sa kosovskim institucijama u vezi dijaloga Beograda i Prištine Jovanović smatra neobičnom, jer kako kaže, ambasador strane zemlje u zemlji prijema ima zadatak da razvija i unapređuje bilateralne odnose.

On ističe da Norveška bez obzira što nema direktan regionalni interes za to, pokazuje da izgleda ima interes da se aktivira u "balkanskoj krčmi", ali i da pokazuje da staje na stranu prištinskih Albanaca i Prištine.

Pojašnjava da je to u ovom slučaju teško razumljivo iz dva razloga, prvo zato što Norveška nije član EU i van je toka usluga koje EU čini, a drugo Norveška je istaknuti član NATO, a na Kosovu se trenutno grade neke nove baze Alijanse.

Aktiviranje Norveške na dijalogu Beograda i Prištine ima i američku pozadinu, smatra Jovanović i dodaje da se postavlja pitanje kome je bio interes da se naruši prijateljstvo Srbije i Norveške koje je tradicionalno od Drugog svetskog rata.

Što se tiče albanskih političkih predstavnika u Prištini, Jovanović kaže da su oni dezorijentisani i da su s jedne strane zarobljenici svojih zabluda i povećavaju spisak svojih želja u odnosu na Srbiju, koje su apsurdne i nemoguće, a s druge strane moraju da vode računa o interesima Amerike, Brisela.

"Priština ne sme da igra ulogu razmaženog deteta, a da visoke interese Vašingtona i Brisela na taj način ugrožava", kaže nekadašnji diplomata.

Kada je reč o tome kako bi Srbija trebala da se postavi u ovoj situaciji, Jovanović kaže da Srbija ima adute koje nedovoljno u javnosti koristi.

"Beogradski adut koji bi trebalo što češće i više da se apostrofira u pregovorima sa Prištinom u Briselu je Rezolucija 1244 SB UN koja naglašava suverenitet Srbije na Kosovu. Takođe, Srbija ima i odluku Međunarodne mirovne konferencije u Hagu da umesto bivše zajedničke zemlje SFRJ, države budu priznate u republičkim granicama. To bi trebalo da bude naš početni stav, a ne da se završava na njihovim stavovima kada smo uvek u nekoj situaciji da smo strana od koje se očekuje ustupak", kaže Jovanović.

Poslednji Janjičar
12. Maj 2021.
Gospodine Jovanoviću,

svi aduti ovoga puta su u rukama Protestantske EU / UK /USA, dok ostali u zemljama Zapadnog Balkana su tako kako su.

Njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Norveške trebao bi da poseti njegove sunarodnike skandinavsko - finskog porekla, i da im pomogne da prežive na kosovskim vrletima jer oni kojima pomaže nisu zainteresovani za opstanak Poslednjih Vikinga na Kosovu.

Da baš tako, Poslednjih Kosovskih Vikinga.

Uskoro ćemo ih mi obavestiti.
Lii
12. Maj 2021.
Bravo norvegia
Poslednji Janjičar
12. Maj 2021.
Prošetaj se po ovome portalu,
pronađi komentare : Poslednji Janjičar, prenesi tvojim potomcima, kakva nas sudbina očekuje.

Ovi nisu Turci Osmanlije, zatim lokalni kraljevi, Titovi Komunisti.

Ovo je mašina koja ima da nas proguta sve nas u paketu do 2140.

Tada će biti bilo jednom na Balkanu.

Svima onima koji Slave ovih dana po Njihovom Duhovnom ubeđenju dane Ramazanskog Bajrama želimo Mirne Praznike.