Kabaši: Vlada pokrenula pitanje dinara kako bi sprečila implementaciju Briselskog sporazuma

Bekim Kabaši
Izvor: Reporteri

Analitičar Bekim Kabaši kaže da je poseta specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Kosovu jasan pokazatelj posvećenosti da se reši dijalog Kosova i Srbije, i da je pitanje dinara dovelo do toga da se Kosovo optuži kao strana koja ometa dijalog, prenosi Ekonomija onlajn.

"Poseta specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara Kosovu, ali i delovima regiona, pokazuje posvećenost i rešenost SAD da unaprede dijalog Kosova i Srbije, koji je direktno vezan za regionalni mir. U situaciji kada je dijalog zastao i ne ide dalje, poseta predstavlja zahtev međunarodne zajednice da se prevaziđe ćorsokak. Nesreća je što se Kosovo smatra preprekom tom procesu iznošenjem određenih tema, u ovom slučaju imamo dinar, ranije tablice, izbore na severu", rekao je Kabaši.

Kabaši je skeptičan u pogledu mogućnosti okončanja dijaloga Kosova i Srbije ove godine. Kao sledeću "prepreku" navodi izbore u Evropskoj uniji i SAD.

"Činilo se da proces ide ka konkretnim rezultatima sa sporazumom iz Brisela prošle godine i Ohridskim aneksom, kada jee izgledalo da su se strane složile da mogu da dovedu proces do tačke u kojoj može postojati sporazum između dve zemlje", kazao je.

Komentarišući uredbu Centralne banke Kosova o dinaru, Kabaši je naveo da je kosovska strana pokrenula tu temu kako bi sprečila implementaciju Briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"U ovom slučaju pritisak i poruke će biti jasne. Imamo i posetu Miroslava Lajčaka, mislim da će se naći neko rešenje i za dinar, jer to nije tema za koju ne mogu da pronađu privremeno rešenje, jer međunarodna zajednica nije dosledno tražili da dinar ostane kao zvanična valuta na Kosovu. Potreban je prelazni period, kao dogovor o tome kako će se ti alati preneti iz Srbije na Kosovo, a mislim da je to vezano za dijalog sa važnijim temama kao što je Zajednica srpskih opština", kazao je Kabaši.