Kabašić: Srbi na Kosovu potpuno obespravljeni

Nikola Kabašić, predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Srpski narod je, trenutno, u najtežoj poziciji u Evropi, jer je pod svakodnevnim pritiskom, potpuno obespravljen, bez lične i imovinske sigurnosti i izložen neosnovanim hapšenjima koje diktira Kosovska policija, ukazao je za Kosovo onlajn nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić, koji je u Vašingtonu učestvovao na konferenciji srpske dijaspore posvećenu Kosovu.

“Ovo je bila jedinstvena prilika da pred našom dijasporom svedočimo o veoma teškoj pozicji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, srpski narod je, trenutno, u najtežoj poziciji od svih naroda u Evropi, jer osim dnevnih pritisaka i fizičkog nasilja kojem je izložen, on je potpuno obespravljen u svakom smislu”, istakao je Kabašić.

Prema njegovim rečima, na Kosovu nema nikakvih garancija ni za ličnu ni za imovinsku sigurnost Srba. 

Kako kaže, objavljuju se liste sa imenima Srba, a da se ne zna ko za šta odgovara ili će odgovarati. 

Uglavnom im se, pojašnjava, na teret stavlja “ugrožavanje ustavnog integriteta” ili se terete za terorizam ili za kriminal. Ili za sve.

“Različita su dela, kao što su različiti i spiskovi i to stvara dozu nesigurnosti, destabilizacije srpske zajednice, pa jedan broj napušta preventivno Kosovo, dok sa druge strane imamo talas hapšenja Srba za ratne zločine”, podseća on.

Kabašić napominje da je od decembra prošle do septembra ove godine, osmoro Srba uhapšeno zbog navodnog ratnog zločina, od toga samo u avgustu i septembru njih petorica.

On je ukazao da od njih petorice – četvorica imaju imovinske sporove aktivne pred sudovima na Kosovu.

“To samo pokazuje pravu nameru ovih istruisanih političkih procesa, a to je da se pošalje poruka svakom sledećem Srbinu, ko god bude pomislio da se vrati da zaštiti imovinu, da će biti uhapšen i optužen za ratni zločin”, rekao je Kabašić.

Zato je, kaže, jedina nada da se međunarodna zajednica uključi u pravosuđe na Kosovu da bi se pružila prilika da Srbi imaju fer i pravično suđenje, jer u sadašnjim okolnostima, pod velikim medijskim pritiskom na pravoduđe, ono polako popušta, posebno specijalni sud i tužilaštvo, koji postupaju “po diktatu policije i Dželjalja Svečlje”. 

“Međunarodne sudije, ako bi se uključile, pružile bi više prilike za fer i pravično suđenje. Sada za Srbe nema pravde pred pravoduđem Kosova, jer optužen Srbin je osuđen Srbin. Tako nam govori iskustvo”, istakao je Kabašić.

Na pitanje kakva je onda uloga Euleksa, odgovara da je Euleks – promašena misija.

“U poslednjih nekoliko godina, gotovo da nema nikakvu ulogu, ona treba samo  parasudskim postupcima naknadno da pruži legitimitet”, ocenjuje.

Podseća da Euleks nema izvršni mandat, već da posmatra, savete.

Smatra da je bilo itekako prostora da se Euleks direktnije i konkretnije uključi u sudske postupke, posebno kada su u pitanju pripadnici kosovske policije ili vojske, koji su pucali na civile, ranili Srbe, što je ozbiljno krivično delo, ali su, kaže, nakon toga pokušali da zataškaju sve to.

“Svedoci smo da su svi okrivljeni u tim predmetima pušteni, ne iz policijskog nego iz kućnog pritvora, dok sa druge strane imamo nesrazmerno postupanje kada su Srbi optuženi za blaža krivična dela, a provedu u pritvoru više meseci ili se puštaju uz veliki novac za jemstvo”, naveo je Kabašić.

Sve to ilustruje primerom kosovskog ministra policije Dželjalja Svečlje, koji je pre par dana, nezadovoljan odlukom suda da se posle godinu dana Dejan Pantić pusti da se brani sa slobode uz jemstvo od 30.000 evra, kritikovao sud, uz ocene da je “pustio teroristu da se brani sa slobode”, čime je prekršio nekoliko zakona.

“Svečlja, koji sve vreme vodi propaganda, a ne policiju, prekrišio prezumpciju nevinosti, proglasio ga teroristom. Vrši pritisak da sud sutra ne odluči drugačije od onoga kako on misli da treba… On sve Srbe sa sevara vidi kao kriminalce, samo je pitanje kada će ko sa njegovog spiska da dođe na red za hapđenje pod imaginarnom optužbom”, zaključio je Kabašić.