Bisljimijev savetnik nezadovoljan odlukom odbora EP da podrži ukidanje viza za Srbe sa Kosova

Klisman Kadiu
Izvor: Facebook

Savetnik zamenika kosovskog premijera Klisman Kadiu izrazio je žaljenje zbog odluke Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) da podrži viznu liberalizaciju za građane Kosova koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava.

Kadiu je na Fejsbuku naveo da to ne odražava realnost prava na bezvizno putovanje građana srpske zajednice".

"Naši građani iz srpske zajednice nisu izolovani, niti su jedina zajednica koja ne može da putuje u Evropu. Našim građanima iz srpske zajednice i dalje se dostavljaju dokumenti naše države i postoji veliko interesovanje, a mi i dalje pozivamo građane da im se obezbede, kako bi iskoristili pravo na slobodno kretanje nakon postizanja vizne liberalizacije za naše zemlja. I dalje stojimo spremni i punim kapacitetom da izađemo u susret njihovim zahtevima“, napisao je on.

Tvrdi i da, kako ih naziva, "ilegalni pasoši koje izdaje Srbija", narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, zbog čega, smatra, i ne mogu biti priznati niti biti važeća putna isprava.

Kadiu je naveo da takav stav rizikuje da stvori opasan presedan.

"Odobravanje ovog predloga negativno utiče na integraciju srpske zajednice na Kosovu, ali i na proces dijaloga. Od trenutka kada je ovaj predlog pokrenula Evropska komisija, mi smo u kontinuitetu obaveštavali sve institucije EU o posledicama i negativnim efektima takve odluke“, dodaje Kadiu.