Kamberi: Kosovo defakto već u Natou, dejure članstvo zavisi od bezbednosnog konteksta

Kamberi
Izvor: Kosovo Online

Odluka o članstvu Kosova u Natou zavisi pre svega od bezbednosnog konteksta i procene zapadnih zemalja, kaže za Kosovo onlajn Beljgzim Kamberi iz Instituta za socijalne politike "Musine Kokalari".

Nakon što Kosovo nije dobilo željeno članstvo u Savetu Evrope, pojedini analitičari ocenjuju da će Priština preusmeriti svoje napore na članstvo u Natou, ali Kamberi ističe da sve zavisi od pristupa država Zapada.

"Što se tiče Natoa, to bi imalo nekakav prioritet, ako te države vide da u bezbednosnom kontekstu stvarno imaju velike potrebe i prioritete da Kosovo bude član Natoa, zato što su taj bezbednosni okvir balkanskog područja i Kosovo nekako u riziku", navodi naš sagovornik. 

Dodaje da u tom smislu može da bude lakše da se Kosovo uključi u Nato, ali, kako kaže, sve zavisi i od toga da li bi glavne države EU i SAD imale isti pristup kao što su imale za Savet Evrope gde su prvo tražili da Kosovo uradi nešto po pitanju uspostavljanja ZSO.

"Da li bi imali istu prasku za Nato, gde bi oni prvo tražili da Kosovo dokaže da je spremno da implementira dogovoreno sa Srbijom u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije ili bi to bio odvojen proces od dijaloga i normalizacije", pita se Kamberi.

Što se tiče članica EU koje ne priznaju Kosovo, Kamberi ocenjuje da bi njihov stav prema ulasku Kosova u Alijansku takođe zavisio od bezbednosne politike i prioriteta Natoa na Balkanu. 
 
"Mi smo videli što se tiče priznavanja palestinske države od strane Španije, ili neke druge zemlje sad, da imaju nekakav prioritetni politički razvoj. To treba da se vidi, da li za SAD i glavne države Natoa ima neke hitnosti oko uključivanja Kosovo u Nato", smatra. 

On ocenjuje i da je Kosovo defakto već u Natou i da je tamo misija Kfora. 

"U jednom kontekstu, Kosovo je defakto u Natou. Da li će da bude i dejure, to će zavsiti od bezbednosnog konteksta i sigurno će i rat u Ukrajini imati uticaja na evropski kontinent i na Balkan", ističe Kamberi i dodaje da bi to bio "samo još jedan korak napred, s obzirom da je Kosovo već pod uticajem Natoa od 1999."