Kameron: Britanija će pomoći Kosovu da dobije nova priznanja

Dejvid Kameron
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron saopštio je da je u Prištinu došao kako bi podržao, promovisao i pomogao Kosovu na sve moguće načine, prenosi Telegrafi.

Kameron je na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom spoljnih poslova Donikom Gervalom naveo da su razgovarali o bezbednosti i doprinosu koji Velika Britanija može da pruži u tom pravcu.

„Razgovarali smo jutros o bezbednosti i važnosti doprinosa koji možemo da damo u tom pravcu, s obzirom na veliku ulogu koju imamo u okviru Kfora“, rekao je on.

"Mi smo jake pristalice nezavisnosti i suvereniteta Kosova...", rekao je britanski ministar, dodajući da će oni raditi i na najvećoj internacionalizaciji Kosova i da će Britanija pomoći Kosovu oko novih priznanja.

“Hvala vam na svim razgovorima, mi ćemo vam i dalje pomagati oko priznanja svih zemalja koje nisu priznale. Podržavamo vas", rekao je Kameron. 

On je dodao da njegova zemlja ove godine ulaže 45 miliona funti za stabilnost Zapadnog Balkana. 

“Mislim da je jedna od stvari za koje sam čuo da je toliko važna stabilnost na Zapadnom Balkanu uopšte. To je nešto u šta Britanija ove godine ulaže 45 miliona funti. To je nešto veoma važno za naš nacionalni interes. I mislim da se diskusije koje smo vodili uklapaju u širi obrazac koji vidimo danas u vestima. Živimo u svetu velike neizvesnosti, velike nestabilnosti, svetu velikih sukoba i vreme je da zemlje poput Britanije podrže naše prijatelje, da blisko sarađuju u našim važnim savezima", rekao je on i naglasio da treba ulagati u stabilnost i napredak. 

"To je razlog zašto želimo da nastavimo i ono što radimo na Kosovu nastaviće se", rekao je Kameron.

Bivši britanski premijer pomenuo je i sinoćnji razgovor na radnoj večeri sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Kao što je rečeno sinoć na večeri, glavni izazov je izgradnja države koja je sigurna za sve, za sve zajednice", rekao je on.
 
Gervala je na konferenciji navela da postoji društveni konsenzus da Kosovo treba da bude deo Zapada, piše Koha.

„Zapad je uvek bio uspešan kada je imao jasan i odlučan stav. Bio je uspešan kada je delovao odlučno pred agresivnom Moskvom. Postoji društveni konsenzus da je Kosovo deo Zapada. Više od 90 odsto podržava Kosovo u integraciji u EU“, rekla je Gervala.

Gervala je zahvalio Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Britanija pruža Kosovu u različitim oblastima.

„Posebno je zadovoljstvo imati britanskog ministra spoljnih poslova na Kosovu. Posle dužeg vremena, to je prva poseta jednog britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu. Razgovarali smo o izvanrednom razvoju Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije. Zahvalila sam mu se na podršci koju je Britanija dala Kosovu pre i posle rata i na ulozi Britanije u zaustavljanju srpskog genocida 90-ih godina. Kosovo će zauvek biti zahvalno. Zahvalila sam mu što je Britanija poslala dodatne trupe nakon napada Srbije na Kosovo 24. septembra“, dodala je Gervala.