Kancelarija za KiM: Ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje skrnavljenje pravoslavnog groblja u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice i skreće pažnju da je rušenje spomenika srpskih porodica, postala učestala pojava, bez presedana u civilizovanom svetu, navedeno je u saopštenju.

“Ovo je danas, na Zadušnice, kada se srpski narod moli i seća svojih mrtvih, jasna poruka da ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira. Spaljene crkve i manastiri, razrušeni spomenici i prekopani grobovi, uzurpirana imanja, predstavljaju pravu sliku današnjeg samoproglašenog Kosova i pokazuju da smo, u trenutku kada se vodi dijalog Beograda i Prištine, nažalost još daleko od bilo kakve normalizacije odnosa.

Zato zahtevamo od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci ovog, ali i svih drugih zlodela nad Srbima, njihovim grobovima, svetinjama i imovinom, bili identifikovani i kažnjeni",  piše u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.