Kancelarija za KiM: Najnoviji napad na srpske mladiće i devojke predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece, Priština da ne daje zamah albanskim ekstremistima

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da napad, do koga je došlo u nedelju na Gračaničkom jezeru, a u kom je u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka ispaljeno više hitaca od strane dvojice Albanaca, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece. Kancelarija još jednom upozorava da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe.

Kako se navodi, Srbi u Gračanici su s pravom ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom.

Kako se navodi u saopštenju, njihov jedini greh je bio što su bili na izletu i družili se kraj jezera, kao i da tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen.

Podseća se da ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Кosovu i Metohiji stradala srpska deca.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije. One međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mora biti očuvana.

Zbog toga Kancelarija još jednom upozorava da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe.

"Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih  političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem, Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost", navodi se u saopštenju.