Kancelarija za KiM: Novi etnički motivisani napad na Srbe, obavestićemo i Lajčaka

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

Kancelarija za KiM oglasila se saopštenjem povodom večerašnjeg napada na srpskog mladića i devojku u Starom Gracku u kojem se navodi da se "dogodio novi etnički motivisani napad na dvoje maloletnih Srba".

Kako se ističe "bez ikakvog povoda, napadnuti su Sanja D. i Veljko T., što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana". 

"Sanja D. i Veljko T. presretnuti su večeras tokom šetnje, kada je iz taksija izašao nepoznati muškarac, počeo da trči za njima i viče na albanskom. Oni su u poslednjem trenutku uspeli da se sakriju u obližnju kuću i pozovu pomoć, dok je napadač nastavio da lupa po prozoru i vratima. Mladić i devojka večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović", piše u saopštenju. 

Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju o ovom incidentu obavestiće i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. 

"Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu.  Narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i krajnje je vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put", navodi se u saopštenju.