Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića u Osojanu

Obijena i opljačkana povratnička kuća u Osojanu
Izvor: Kancelarija za KiM

U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i dodala da je Tošić danas po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati.

Opljačkanog Tošića obišao je predsednik Privremenog organa opštine Istok Кosta Belošević koji mu je ponudio potrebnu pomoć i podršku.

"Posebno zabrinjava činjenica da poslednjih dana raste broj incidenata usmerenih ka Srbima, kojih od dolaska Aljbina Кurtija na vlast sada ima već 230, zbog čega je neophodno veće i vidljivije angažovanje međunarodnih misija na zaštiti prava, života i imovine Srba na КiM", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je naglašeno, najveće povratničko selo na Kosovu, Osojane, je često na meti napada i pljačkaša, sa očiglednom namerom da se Srbi povratnici zastraše i proteraju iz svojih domova i da se osujeti svaki dalji povratak Srba na prostor Кosova.

"Кancelarija za КiM izražava posebnu zabrinutost zbog ovog slučaja, jer su Srbi povratnici jedna od najosetljivijih kategorija stanovnika. Sama činjenica da je stopa povratka raseljenih Srba na КiM manja od dva odsto, što je najmanja stopa u postkonfliktnom području na svetu, dovoljno govori o teškim uslovima života i bezbednosti za naš narod", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pozvala je međunarodne misije koje deluju na Kosovu da na osnovu manadata neodložno povećaju nivo bezbednosti u srpskim enklavama.

"Slučaj je prijavljen nadležnim organima i zahtevamo da se pljačkaši u najskorijem trenutku privedu pravdi kako bi se pokazala elementarna briga za život Srba na КiM i efikasnost, kako institucija u Prištini, tako i međunarodnih misija", saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.