Kancelarija za KiM: Petković sa Trokazom o nemogućim uslovima za referendum na severu

Petar Petković i Rene Trokaz
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom, koga je upoznao sa nizom jednostranih i nerazumnih poteza koje je Priština povukla u proteklom periodu i koji život Srba čine nemogućim i neodrživim, saopštila je Kancelarija za KiM.

"Direktor Petković je potcrtao da je prošlo 11 godina i više od 4.000 dana kako Priština odbija da ispuni svoju glavnu obavezu iz dijaloga i da formira Zajednicu srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz dijaloga", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Petković posebno ukazao na nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma "za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika na severu pokrajine, sa ciljem da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom".

"Direktor Petković je, skrenuo pažnju da je, pored smene gradonačelnika, potrebno i raspuštanje lokalnih skupština i ostavke odbornika, što bi konačno dovelo do zaustavljanja situacije u kojoj opštine na severu pokrajine vodi tzv. vlast koja ima manje od 3,5 posto podrške birača", ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o odluci Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i ukine platni promet sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM.

"Priština je, u svim ovim pitanjima, pokazala nedostatak dobre volje za njihovo rešavanje i za postizanje bilo kakvog, balansiranog, kompromisnog i održivog rešenja, što za posledicu ima samo nastavak iseljavanja Srba i dalji pritisak i represiju nad njima", upozorio je Petković.