Kancelarija za KiM: Prebijanje srpskih mladića stvarna slika života Srba na Kosovu

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je prebijanje srpskih mladića Đorđa M. (24) i Lazara Đ. (23) u Jošanici kod Leposavića prava slika stvarnosti u kojoj je srpski narod prinuđen da živi na Kosovu i Metohiji.

"Ti momci su bez ikakvog povoda i razloga sinoć bili izloženi torturi od strane pripadnika specijalne policije ROSU, a najstrašnije je to što prekomerna upotreba sile i primenjivanje policijske torture nije puki incident, već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltertiraju i zastrašuju", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da policajci albanske nacionalnosti nemaju šta da traže na severu KiM, kao i da je njihovo prisustvo protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu.  

Upozoravaju da je očigledno zadatak ROSU specijalaca na severu teror i zastrašivanje, što, kako ocenjuju, sve otvorenije pokazuju.

"U trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištini, na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno i da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen. Nema i ne može biti opravdanja za ovakvo surovo postupanje policije, i zato od međunarodnih organizacija i Brisela očekujemo da jasno osude ovaj i slične incidente, a od Prištine da za primer drugima kazni policajce nasilnike, jer u suprotnom će svaki siledžija u policijskoj uniformi imati blanko dozvolu da maltretira i prebija po sopstvenom izboru i nahođenju", poručuju iz Kancelarije.

Iz Kancelarije navode da je porodice mladića odmah primio predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku.