Kancelarija za KiM: Priština zabranila Petkoviću posetu Kosovu, flagrantno kršenje sporazuma

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Vlasti u Prištini ponovo su zabranile direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo, a Kancelarija za KiM ocenjuje da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. 

Kancelarija za KiM u saopštenju navodi da će ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biti svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom.

Petković je danas i sutra trebalo da boravi na Кosovu i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.
 
“Više je nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina počela predizbornu kampanju, koja se po pravilu uvek prelama preko leđa srpskog naroda. Ovo je treća po redu zabrana Prištine direktoru Кancelarije za КiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu što dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice.

“Posebno je neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini”, kažu u Kancelariji za KiM. 

Dodaju da su i prethodne dve posete bile u znaku obeležavanja važnih datuma - godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju. 

“To pravo nam niko ne može oduzeti”, poručuje u saopštenju Kancelarija za KiM.