Kancelarija za KiM: Sramotno je da Srbi i na najveći praznik budu žrtve ekstremnih Albanaca

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM poručila je da je sramotno i nedopustivo da u vreme kada Srbi na Kosovu proslavljaju najveći hrišćanski praznik Uskrs, budu mete ekstremnih Albanaca i da nemaju mira ni na crveno slovo.

U saopštenju za medije Kancelarije za KiM navodi se da je sinoć, na drugi dan Uskrsa, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine.

"On se u trenutku napada nije nalazio u svom domu, ali je u dvorištu kuće bila njegova supruga Dragana, kada su ka njoj poletele kamenice i psovke na albanskom jeziku. Istovremeno, noćas je razbijeno staklo i na automobilu đakona iz Orahovca, koji je jutros prijavio incident. Ovakvi napadi perfidni su scenario da se Srbi koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije nateraju na zbeg, a oni koji razmišljaju o povratku, obeshrabre", poručuju iz Kancelarije za KiM.

Dodaje se da posebnu težinu na čitav slučaj baca činjenica "da Srbima na Кosmetu nije dozvoljeno ni omogućeno da u miru obeleže svoje verske praznike".

"Naši se grobovi prekopavaju, crkve skrnave, zdravstvene ustanove obijaju, deca su mete napada ekstremista, kao i čitave porodice. Ni za jedan od ovih napada počinioci nisu otkriveni, niti procesuirani i to govori da fraze o mirnom suživotu, verskoj toleranciji i održivom povratku koje slušamo od strane političara iz Prištine, ali i međunarodnih predstavnika, jesu samo prazne fraze koje demantuje realni život", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Istina
04. Maj 2021.
je prava!