Kancelarija za KiM: Talas nasilja nad Srbima i SPC ima koren u Prištini

Obijena povratnička kuća u selu Klobukar u opštini Novo Brdo
Izvor: Kancelarija za KiM

Proteklog vikenda na prostoru Kosova i Metohije dogodila su se još dva etnički motivisana incidenta – obijena je crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, a vandalizovano je i obijeno 11 povratničkih kuća u selu Klobukar u opštini Novo Brdo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pljačku objekta SPC, koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici, primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji.

"Ovo je petnaesti napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC", navodi Kancelarija za KiM.
  
Prethodno, od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 je obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta, kažu u Kancelariji za KiM. 

"Ovime se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru KiM popeo na šest. Podsetimo, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu. Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima", navodi Kancelarija za KiM. 

Kancelarija za KiM još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova da li će i kada dići glas protiv terora kojem su izloženi Srbi na Kosovu i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima. 

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da gradi kuće na prostoru KiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje naš narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika", navodi se u saopštenju.