Kancelarija za KiM: U Miloševu opljačkane dve srpske porodice

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM saopštila je da su dve srpske kuće opljačkane u prethodna dva dana u selu Miloševo u opštini Obilić. Tom prilikom ukradena je poljoprivredna mehanizacija, dok su kuće ispreturane, pa će se dodatne razmere štete tek utvrditi.

U saopštenju Kancelarije za KiM se napominje da je Miloševo etnički gotovo očišćeno od Srba, dok svega nekoliko srpskih porodica koje su ostale da žive u ovom mestu sada dodatno strahuju za svoju imovinu, ali i za svoju bezbednost, posebno imajući u vidu da su se njihovi domovi već nalazili na meti albanskih ekstremista.

"Budući da je ovim porodicama poljoprivreda glavni izvor egzistencije, jasna je namera albanskih izgrednika koji su izveli ovaj sramni čin da preostale Srbe ostave bez uslova za goli život i zauvek ih proteraju sa kućnog praga", dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM ističu da gotovo svakodnevno upozoravaju predstavnike međunarodnih institucija o konkretnim slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu koji se danas, u 21. veku odvijaju pred očima svih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova, ali adekvatne reakcije nema.

"Verbalno nasilje prema srpskom narodu koje koriste političari iz Prištine, lančano se prenosi na svakodnevni život ljudi koji žive na prostoru KiM i generiše incidente na terenu", zaključuje se u saopštenju.