Kancelarija za KiM: Uvredljivi grafiti osvanuli u Mogili kod Vitine

Grafiti u selu Mogila
Izvor: Kancelarja za kiM

Na seoskom putu u mestu Mogila, u opštini Vitina, jutros su osvanuli grafiti "Albanija", "ALB" i pogrdni naziv za srpski narod ispisan na zidu jedne kuće, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"U ovoj mešovitoj sredini i ranije su se dešavali incidenti sa etničkim motivima, kao što su ispisivanje naziva terorističke organizacije UČK u blizini srpske škole i crkve, kamenovanje kuća Srba, pa su meštani ove opštine s razlogom zabrinuti za svoju bezbednost", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, jasna je poruka albanskih ekstremista koji na sve moguće načine pokušavaju da zastraše i oteraju Srbe sa svojih ognjišta, naročito u mešovitim zajednicama, u težnji da stvore monoetničku sredinu.

"Upravo su ove poruke srpskom narodu inspirisane porukama Aljbina Kurtija koji se otvoreno zalaže za formiranje takozvane 'Velike Albanije' i kao mnogo puta do sada se neodgovorne izjave i postupci političara u Prištini prelivaju na svakodnevni život srpskog naroda na KiM. Kurti svojim izjavama i delovanjem direktno ugrožava bezbednost i mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čiji se simpatizeri gotovo svakodnevno služe raznim provokacijama kako bi zaplašili Srbe.", ističe se u saopštenju.