Kancelarija za KiM zahteva sankcionisanje odgovornih za skrnavljenje crkve

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da zahteva da vandali koji su oštetili crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u selu Sredska nadomak Prizrena budu brzo uhvaćeni i kažnjeni.

Sinoć se dogodio još jedan u nizu napada na srpske svetinje na Кosovu i Metohiji, u selu Sredska kod Prizrena oštećena je crkva Uspenja Presvete Bogorodice, podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Pored toga što je oskrnavljena unutrašnjost crkve, u obližnjem zvoniku, odakle je gađanja kupola crkve, pronađene su i čaure od metaka lovačke puške.

Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji, i na kraju zauvek protera, navode iz Kancelarije za KiM i dodaju da česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha.

“S obzirom na to da su nadležni privremeni pokrajinski organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, zahtevamo da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni. U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Кovačevac, u opštini Кačanik”, navodi se u saopštenju.

Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Кosovu, poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.