Kasoli: Kurti svojim stoičkim stavom prema zahtevima Zapada gradi narativ za izbore

Afrim Kasoli
Izvor: Ekonomia Online

Bivši poslanik Samoopredeljenja Afrim Kasoli smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti gradi narativ za izbore svojim "stoičkim stavom" prema zahtevima Zapada, prenosi Albanijan post.

"Nema sumnje da je premijer Kurti sve vreme radio po istoj šemi. I ovo nije prvi put", kaže Kasoli.

Kao i sa pitanjem dinara, Kurti je, po njegovoj oceni, identično postupao i na temu registarskih tablica.

"Kurti gradi imidž da je osoba koja se ne pokorava i ne zna šta je međunarodni pritisak, povlačeći se nakon toga, iznenada, uz veliku štetu po politički i diplomatski položaj Kosova", smatra on.

Pored izborne premise, Kurtijev "stoički" stav u odnosu na međunarodni pritisak, za Kasoljija, ima motive i na drugom mestu, a to je "da se svojim sledbenicima predstavi kao usamljeni heroj koji se neprestano bori u odbrani nacionalnih interesa".

"Na kraju kada napravi kompromise, on želi da ne bude osuđen za ove postupke, već da bude žrtva onoga što je nasledio, kao neko ko se borio, ali nije mogao da ispravi greške prethodnih lidera". ističe. 

Međutim, Kasoli smatra da Kurti nije ništa ispravio tim pristupom, već naneo još veću štetu građanima Kosova.

"Tipičan primer ovakvog pristupa može se uzeti iz nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Delovanje ovim pristupom, posebno u ovom nemirnom globalnom vremenu u kome živimo, samo će pogoršati položaj Kosova", smatra Kasoli.

I Visar Imeri, bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje, smatra da je Kurti više fokusiran na izgradnju javnog profila političara koji ne odustaje, dok za stolom prihvata sve ustupke koji se traže od njega.

Prema Imerijevoj oceni, Kurti smatra da je neophodno da se vidi da je izložen pritiscima Zapada, na način da sačuva svoj obraz.

"Izjave međunarodne zajednice izazivaju reakciju, naravno, kritičku prema vladi sa zahtevom da se promeni pristup, što Kurti onda koristi da umanji kritiku zbog ustupaka", kaže Imeri.

Ova pozicija Kurta i njegova fokusiranost samo na imidž, za Imerija, sigurno nanosi veliku štetu.

„Tako se narušava kredibilitet pozicije Kosova u dijalogu. Jedna od prednosti koje je Kosovo u kontinuitetu imalo u dijalogu bila je činjenica da su zapadne zemlje, posebno SAD, imale blizak odnos prema Kosovu budući da sebe smatraju učesnicima u uspostavljanju Kosova kao države",navodi.

Kurtijevo ponašanje, smatra Imeri, podriva to pozicioniranje.