Kastrati: Mislim da Mehaj nije otišao zbog porodičnih razloga

Kadri Kastrati
Izvor: Bota Sot

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati zjavio je da je uveren da Armend Mehaj nije podneo ostavku na funkciju ministra odbrane iz porodičnih razloga, kako je sam rekao, prenosi Albanijan post.

Kastrati je ocenio da je Mehaj bio uspešan ministar i da će ostati upamćen po uspostavljanju međunarodne saradnje, posebno sa SAD i evropskim partnerima.

Kako je naveo, Mehaj je izvršio nabavku opreme i naoružanja za pohvalu i udvostručio je budžet, a KBS su učestvovale u mirovnim operacijama u nekoliko zemalja.

"Mehaj je bio ministar koji je napredovao u svakom pogledu", istakao je Kastrati i naglasio da je uveren da se Mehaj nije povulao iz porodičnih razloga.

"Mislim da možda postoje lični razlozi što je otišao. Ali, verujem da ćemo kasnije saznati da li je bilo porodičnih razloga ili je u pitanju nešto drugo", dodao je Kastrati.

Armend Mehaj je ostavku obrazložio porodičnim razlozima, ali izvori Albanijan posta u Ministarstvu odbrane ukazuju da na to da ga je nezadovoljstvo nedavnim dešavanjima na Kosovu navelo na to.

Mehaj je premijeru Aljbinu Kurtiju ponudio ostavku nakon što su Kosovske bezbednosne snage isključene iz najveće vojne vežbe "Branilac Evrope 23" 30. maja.

Ali, to nije bio jedini razlog, navodi Albanijan post i dodaje da je Mehaj bio nezadovoljan i nekim ugovorima koji su potpisani u tom resoru.

Jedan od njih bio je i ugovor o kupovini dronova Bajraktar, koje je Kosovo kupilo od Turske, a njihovu kupovinu je premijer Kurti objavio 16. jula.

Za novog ministra odbrane imenovan je Ejup Maćedonci.