Kesić: Angažovati najbolje lobiste da zastupaju srpske interese u Americi

Bela kuca
Izvor: Tanjug

Za promociju srpskih stavova i istine u SAD neophodno je angažovati specijalizovane kuće za lobiranje, odnosno isključivo PR agencije koje su lideri u ovom poslu, kaže analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić i dodaje da je sada potrebno uskladiti stavove Beograda, Banjaluke i dijaspore o srpskim interesima, prenosi Srna.

"Sada je najvažnije uskladiti stavove Beograda, Banjaluke i dijaspore o interesima koje bi trebalo zastupati i unajmiti agenciju koja će delovati sinhronizovano sa dijasporom i našim diplomatskim predstavnicima", rekao je Kesić, povodom pojačanih aktivnosti bošnjačkih i albanskih lobista u SAD.

On podseća da poslednjih nedelja albanski i bošnjački aktivisti u SAD uspevaju da organizuju različita dešavanja, jer se deo kongresa još devedesetih godina prošlog vijeka vezao za njih.

"Zahvaljujući toj prednosti mogu da ostvare neke simboličke pobede, poput usvajanja određenih rezolucija", dodao je Kesić.

On kaže da će se u novom sazivu Kongresa srpskom kokusu najverovatnije pridružiti nekoliko novih kongresmena, koji imaju sklonost ka srpskoj zajednici.

"Srpska zajednica se dobro pozicionirala nakon izbora u SAD. Uvažavali su je i republikanci i demokrate, pa je dokazala da može da bude ozbiljan politički faktor na izborima", rekao je Kesić.

On je napomenuo da, međutim, neko može biti član i srpskog i albanskog kokusa, što tom kongresmenu "vezuje ruke" za neko delovanje, pa je u tom slučaju najvažnije da vlade matičnih zemalja usklade delovanje sa zajednicom u SAD.

Kesić ističe da je srpska zajednica u SAD intenzivno tokom prethodne četiri godine radila na poboljšanju saradnje sa Belom kućom, u čemu su bilo veoma uspešni, a kao primjer navodi organizovanje izložbe o Jasenovcu.

Direktor beogradskog Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da Srbija u Vašingtonu mora delovati na dnevnom nivou i koristiti sve legalne mehanizme kako bi uticala na donosioce odluka i otvorila pitanja koja su značajna za Srbiju.

Ona ističe da bi Srbija već sada trebalo da stupi u kontakt sa članom Odbora za spoljne poslove senatorom Krisom Kunom, jednim od najbližih saradnika izabranog predsednika Džozefa Bajdena, i da ga obavesti da je rezolucija o BiH, koju je taj odbor nedavno usvojio, istorijski netačna, jer za sve zločine nad Bošnjacima krivi Srbiju.

Milić ocenjuje da Srbija treba hitno da reaguje na takve neistine, da stalno ponavlja da za Srebrenicu nije optužena država Srbija, te napominje da su predstavnici Kosova objavili mnogo više tekstova u relevantnim medijima u SAD od srpskih.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da su kopredsedavajući Srpskog kokusa Stiv Stajvers i njegovi saradnici načinili značajne pomake i da je zahvaljujući njima i dobrim kontaktima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija uspela da otvori mnoga vrata.

Ja
04. Januar 2021.
Srbija treba odma i hitno da reaguje na svaku albansku u BH njihove lazi i neistine !!!!!!