Kfor bacio šok bombe na Srbe, policija pucala, dvoje Srba ranjeno, jedan teže

Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je od jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Iza njih nalaze se jake snage kosovske policije koje ne dozvoljavaju okupljenim Srbima da priđu zgradama.

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Pripadnici italijanskog dela Kfora se nalaze na ulazu u Bošnjačku mahalu, gde su se rasporedili od ranih jutarnjih sati. Prisutno je nekoliko džipova i kamiona sa više od 100 vojnika.

Ekipa Kosovo onlajna koja je na licu mesta javlja da je u blizini opštine Zvečan takođe prisutan veliki broj priopadnika Kfora poljskog kontigenta, koji čine prvi prsten "obezbeđenja" oko zgrade opštine, u koju se u petak uz primenu sile "uselio" albanski gradonačelnik, posle izbora na kojima Srbi nisu učestvovali.

Iza pripadnika Kfora se kod same opštinske zgrade nalaze pripadnici kosovske policije.

18.32 Vladika raško-prizrenski Teodsije stigao je u Zvečan

U crkvi Svetog Đorđa vladika Teodosije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. U porti crkve okuplja se veliki broj ljudi.

17.42 Dvoje Srba ranjeno

Dvoje Srba je ranjeno, jedan teže. Oboje su prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

16.55 Policija puca iz vatrenog oružja

16.45 U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi

Narod se ne razilazi. Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten". Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta.

15.40 Sutra ponovo okupljanje građana u Zubinom Potoku

Meštani Zubinog Potoka koji su se rano jutros okupili ispred zgrade opštine kako bi sprečili nelegalno izabranog gradonačelnika da zauzme opštinu, počeli su da se razilaze. Oni su i za sutra najavili okupljanje, uz poruku da će biti ispred zgrade opštine svakog dana dok pripadnici kosovske policije ne napuste ovaj objekat.

15.26 Potpukovnik Šits: Građani da propuste vozila ROSU, na njihovo mesto će doći Kfor

Komandant Kfora za region Istok potpukovnik Šits upravo je izašao iz zgrade opštine Zvečan, gde je razgovarao sa pripadnicima kosovske policije, i preneo da se od okupljenih građana zahteva da propuste vozila ROSU, kako bi se ona premestila na poziciju iza kontigneta Kfora, dok bi pripadnici ROSU koji se nalaze u tim vozilima ušli u zgradu opštine. Na mesta vozila ROSU, u tom slučaju, došli bi pripadnici Kfora.

14.12 Milović: Čekamo odgovor na zahtev da se ROSU povuče 

Dragiša Milović rekao je da su on i potpredsednik Srpske liste Igor Simić imali korektan razgovor sa komandatnom Kfora za region sever i da sada čekaju odgovor na zahtev da se ROSU povuče iz zgrada opština na severu.

14.29 U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora 

U Zvečan je stigao i potpukovnik Šits, komandant Kfora za region Istok. On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste  Igorom Simićem.

14.10 Srbi u Zvečanu pevaju specijalcima "Izađi mala"

Okupljeni Srbi u Zvečanu otpevali su pesmu "Izađi mala" koja je bila namenjena specijalcima kosovske policije koji se trenutno nalaze unutar zgrade opštine.

12.51 Srbi u Leposaviću doneli ozvučenje, igraju i kolo 

Srbi u Leposaviću doneli su i svoje ozvučenje, a u jednom trenutku su zaigrali i kolo ispred pripadnika Kfora.

11.47 Izuzetno napeta situacija u Zvečanu

Kako javljaju reporteri Kosovo onlajn, situacija u Zvečanu je izuzetno napeta. Albanski novinari su se iznaneda povukli s ulica i otišli dalje od zgrade opštine. Ponovo je došlo do tenzija kada je komandant Kfora tražio ljudima da se povuku iza oklopnih vozila kosovske policije, kako bi ih oni stavili u "sigurnu zonu". Narod je to odbio jer veruje da je to način da u zgradu uđe Iljir Peci, a posebno negodovanje izazvala je vest da je on najavio svoj dolazak u zgradu opštine. Situacija je izuzetno napeta, a veliki broj pripadnika specijalne jedinice sa gas maskama i suzavcem nalazi se u ulazu zgrade opštine.

11.30 Ometanje signala mobilne telefonije na severu

Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu Kosova, javlja Tanjug. Zato je otežano uspostavljanje telefonski i internet veza u četiri opštine.

10.45 Građani Zvečana pustili vozilo Kfora da se povuče

Okupljeni građani su propustili vozilo Kfora da se povuče iz mase.

10.40 Dva zahteva Srba - odlazak nelegitimnih gradonačelnika i povlačenje specijalaca

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

10.10 Srbi u Leposaviću pevaju kosovske pesme

U Leposaviću je trenutno mirna, ali napeta situacija. Srbi su i dalje okupljeni ispred zgrade Opštine. Vojnici Kfora nalaze se u krugu centra Leposavića.

09.35 Okupljeni Srbi ispred opštinske zgrade u Zvečanu okačili srpsku trobojku na jedno od oklopnih vozila Kosovske policije.

9.12 Albanski gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se posle sastanka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne, prenosi Dukađini.

08.51 U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine. Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju "idite, idite" i "ovo je Srbija".

8.49 Raste broj okupljenih građana u Leposaviću

Broj okupljenih građana na ulicama Leposavića raste iz minuta u minut, sada se na ulicama nalazi nekoliko hiljada ljudi.

8.21 Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve. Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

8.08. Meštani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine

Meštani Zubinog Potoka okupili su se ispred zgrade opštine. Ogorčeni pitaju "kakva je ovo demokratija".

07.49 Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se pripadnicima Kfora u Zvečanu: "Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepoželjni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete".

7.47 Više stotina građana ispred opštine Zvečan

Više stotina građana okupljeno je ispred zgrade opštine Zvečan. Stigli su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Ispred zgrade opštine prisutan je veliki broj specijalne kosovske jedinice Rosu. Između naroda i Rosu raspoređene su jedinice kfora opremljenje opremom za razbijanje demonstracija.

07.20 Pokušaj pregovora Kfora i predstavnika opštine Leposavić

Zoran Todić kaže da građani zahtevaju da kosovska policija i albanski predstavnik napuste zgradu opštine kako bi radnici mogli da obavljaju svoj posao.

7.15 Zaposleni probili prvi kordon, zaustavila ih policija koja je iskoristila suzavac

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao. Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

07.14 Oglasile se sirene u Zvečanu

07.00 Srbi se u velikom broju okupljaju ispred zgrada opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok

Sa građanima su čelni ljudi Srpske liste. Situacija je veoma napeta.

6.30 Kfor je opremljen opremom za razbijanje demonstracija.