Kfor: Naše prisustvo na severu Kosova uvećano četiri puta, broj patrola utrostručen

Pripadnici Kfora u Zvečanu
Izvor: Kosovo Online

Kfor je u potpunosti fokusiran na sprovođenje svog mandata UN – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, odgovorili su iz ove Misije na pitanje Kosovo onlajna da li od 1. decembra planiraju dodatno da pojačaju prisustvo na severu, kao i broj patrola, jer u petak ističe rok kosovske vlade za za preregistraciju vozila sa KM i drugih tablica na RKS.

Kako se navodi u pisanom odgovoru Kfora našoj redakciji, "kao odgovor na nedavne tenzije, usledilo je najveće pojačane trupa Kfora u poslednoj deceniji".

"Raspoređeno je gotovo 1.000 dodatnih vojnika uz teško naoružanje. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručen je broj patrola, uključujući i duž administrativne linije. Kfor održava fleksibilan i agilan stav širom Kosova i spreman je da odgovori na sve moguće scenarije, u skladu sa svojim mandatom UN. Naša misija ostaje treća reagujuća bezbednosna služba na Kosovu posle Kosovske policije i Euleksa, tim redom. Naš komandant je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i šefa Euleksa", navodi se u odgovoru Kfora.

Vlada Kosova je još ranije saopštila da je petak (1. decembar) poslednji dan za Srbe na severu Kosova da zamene KM i druge tablice sa RKS tablicama.