Kfor: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu

KFOR sever 11
Izvor: Kosovo Online

Misija Kfora je saopštila da su izbori održani juče u četiri opštine na severu Kosova prošli bez incidenata i da su pripadnici njihove misije sve vreme pratili situaciju na terenu shodno mandatu UN zasnovanom na Rezoluciji SB UN 1244.

"Komandant Kfora je u kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući EU, UN, OEBS i predstavnike kosovskih institucija i Vojske Srbije. Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. U tom cilju, od suštinskog je značaja da obe strane izbegnu akcije i retoriku koje vode eskalaciji i počnu da sprovode svoje obaveze u dijalogu uz posredovanje EU, u potpunosti i što je pre moguće, kako bi se nadovezale na važne stvari koje su već postignuta”, kaže se u saopštenju Kfora.

Dodaju da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat UN u garantovanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanje za sve koji žive na Kosovu, i da obezbeđuje neophodan bezbednosni okvir kako bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao.