Kfor: Situacija na Kosovu mirna, ne mešamo se u politiku

Vojnici KFOR-a
Izvor: KFOR

Predstavnik Kfora Antonio Minutela izjavio je danas da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom, kao i da ta organizacija ima visok stepen uvida u situaciju.

On je u odgovoru Kfora na pitanje Tanjuga o mogućim posledicama dolaska albanskih političara iz Prištine na sever Kosova i reakcije srpskog stanovništva po bezbednosnu situaciju, rekao da je trenutna procena Kfora da trenutno nema znakova dodatnih tenzija u regionu.

U saopštenju se navodi i da se Kfor ne meša u politiku, ali da prate poslednja dešavanja na Kosovu iz perspektive bezbednosti i da im je drago što su videli da su demonstracije na ulicama mirne.

"Mandat Kfora je da nastavi da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine", naveo je Minutela u saopštenju.

Miinutela podseća da su za bezbednost na Kim zadužene tri organizacije - Kosovska policija, Euleks i Kfor i da su redovno u kontaktu i spremne da intervenišu u slučaju potrebe, u skladu sa procedurama.