Kina i Rusija u SB UN pokazale kako bi prošao pokušaj u vezi s Kosovom

Savet bezbednosti UN
Izvor: Printskrin

To što su Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN "ućutkale" nelegitimnog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, svojevrsna je lekcija Zapadu šta bi moglo da se dogodi ukoliko pokuša da na Ist Riveru progura bilo koje rešenje za Kosovo i Metohiju, a bez zelenog svetla Beograda, Moskve i Pekinga, pišu Novosti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je epilog sednice SB UN o BiH demonstracija nove pozicije Rusije i Kine i jasna poruka Zapadu da ne mogu više da rade šta hoće.

"Do sada su proturali sve što su hteli u SB. Ovo je diplomatska pobeda Rusije i Kine i dobar signal za RS, jer je ograničena samovolja Zapada. U slučaju Kosova, jasno je da Rusija i Kina mogu u SB mnoge stvari da blokiraju koje su nama na štetu“, rekao je Anđelković.

Da podsetimo, Savet bezbednosti UN usaglasio je tekst rezolucije o BiH, a u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora nije pomenuta institucija Visokog predstavnika.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nije govorio pred Savetom bezbednosti UN. On je u svom spremljenom izveštaju naveo brojne optužbe na račun Republike Srpske i Milorada Dodika. 

Epilog višednevnih pregovora koje su članice Saveta bezbednosti UN vodile u Njujorku zato predstavlja veliki poraz Šmitove politike.