Kina: Rezolucija 1244 okvir za rešenje pitanja Kosova

Ambasadorka Čen Bo
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je stav te zemlje po pitanju Kosova jasan i dosledan, navodeći da kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i „razume i podržava legitimne zahteve Srbije“, prenela je Agencija Beta.

"Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije, da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje. Cenimo napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga", rekla je ambasadorka Čen u intervjuu za izdanje Politike od nedelje.

Ona je podsetila da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina zemlja na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo.

"Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija", rekla je ambasadorka Čen i dodala da smatra „da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji“.