Kirbi: Prištini lakše da za neuspeh krivi Beograd nego rukovodstvo

Majkl Kirbi
Izvor: N1

Bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da za rešenje pitanja Kosova moraju da postoje dve strane koje žele dogovor, i ocenio da nije uvideo da to žele ni Priština ni Beograd, prenosi Tanjug.

Kirbi je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je jedina validna nagrada za postizanje sporazuma članstvo u EU, ali da obe strane nisu spremne za to - Beograd jer nije ispunio sve kriterijume, Priština iako ima "snažne aspiracije".

Sa srpske strane - Srpska napredna stranka o tome pregovara godinama, uloga crkve u tome nije bila preterano korisna. Dok je kosovskoj strani bilo mnogo lakše da za neuspeh krivi Srbiju nego pripadnike sopstvenih redova. Kosovo ima probleme sa korupcijom i deluje mi da je tamošnje rukovodstvo više nego srećno da za odugovlačenje u postizanju sporazuma krivi Srbiju", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, EU ne želi Srbiju ukoliko ne bude rešeno pitanje Kosova.

"Srbija ne mora da voli Kosovo i Kosovo ne mora da voli Srbiju. Ali treba da nauče da tolerišu jedno drugo, jer se ljudi mogu slagati", smatra Kirbi.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, čiji je pokret Samoopredeljenje osvojio najviše glasova na nedavno održanim izborima, Kirbi kaže da će biti potrebno da donese odluku o budućnosti Kosova, što podrazumeva da se preduzmu potrebni koraci da se dijalog sa Srbijom uspešno okonča.

"Kurti je u pravu kada kaže da dijalog ne bi trebalo da bude centralna tema, ali je ključni element u postizanju svega ostalog. Dijalog je sredstvo za ostvarivanje uspešne ekonomije i stvaranja bolje zemlje", rekao je penzionisani američki diplomata.

Kirbi je dodao da dijalog traje već 10 godina i da je prilika tu, nadohvat ruke veoma dugo, ali da je pitanje da li akteri žele da je iskoriste, zbog čega smatra da je specijalni izaslanik EU za dijalog Mirosalv Lajčak u pravu kada kaže da bi proces mogao da se okonča u narednim mesecima.

"Potrebno je formirati vlast na Kosovu, ali i da Beograd donese odluku da želi to da reši pre izbora 2022. I da pitanje bude zaključeno ove godine pre tog izbornog ciklusa, jer usred njega to se pitanje neće rešavati. Uzimajući u obzir šta se dešavalo prethodnih 10 godina, ne postoji poseban razlog zbog kojeg ne bi moglo da traje još 10", kaže Kirbi.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, KIrbi ocenjuje da je Srbija dala brojna obećanja ali da ih nije ispunila i da ako vlasti u Srbiji žele da napreduju potrebno je da izvade spisak i iskreno kaže gde se trenutno nalaze, a ne da "ukazuju na to gde oni misle da se nalaze".

Prema njegovoj oceni, najspornija reformska oblast u Srbiji trenutno je vladavina zakona čija se primena, kako kaže, odnosi na medije, korupciju, izbore, ali i finansiranje izborne kampanje.

Ja
13. Mart 2021.
Nije beograd kriv krivi su teroristi sto godinama svega izbegavaju to zna i eu to svi tamo znaju beograd nije nizasta krivi za nista !!!!!!
Zoran
13. Mart 2021.
Ma ko vas vise za ista pita?