Klark: Bajden fokusiran na Balkan, Srbija bi imala koristi od priznanja Kosova

Vesli Klark
Izvor: Glas Amerike

Bivši glavnokomandujući NATO Vesli Klark smatra da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije put ka napretku i integraciji, najavljujući da očekuje posvećenost Bajdenove administracije Zapadnom Balkanu.

Klark je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom komentarisao i pismo američkog predsednika Džoa Bajdena upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću u kome se zalaže za međusobno priznanje Kosova i Srbije.
 
"Mislim da budućnost odnosa i da li će biti uzajamnog priznavanja zavisi od rukovodstva u Srbiji. Nadam se da rukovodstvo u Srbiji shvata važnost zbližavanja i dobrih odnosa sa zapadom za šta je neophodno priznavanje Kosova kao nezavisne države. To znači ostaviti prošlost i gledati u budućnost. Upoznao sam divne ljude iz Srbije, oni su veoma vezani za zapadne vrednosti i nadam se da će srpsko rukovodstvo uvideti da mu je to u interesu", rekao je Klark.

Prethodna američka adminsitracija, dodaje Klark, napravila je ozbiljne pomake u odnosima Beograda i Prištine.

"Smatram da je ekonomski zamah nešto pozitivno i korisno. Drugi napor Bele kuće i Trampove administracije bio je za odnos sa Izraelom, što je takođe pozitivno. Mislim da ćemo videti mnogo veću posvećenost Sjedinjenih Američkih Država radu sa evropskim saveznicima i prijateljima. SAD će uložiti napor da pomognemo Evropi da poboljša  situaciju, da ojača programe, investicije i ekonomske podsticaje prema Istoku. Ako pogledamo istoriju, shvatićemo da je suština ekonomskog rasta i inovacija na zapadu i da će doći do koristi od približavanja zapadu", dodaje Klark.

Klark ističe da iz perspektive SAD međusobno priznanje nema alternativu i ocenjuje da bi Srbija imala koristi od približavanja SAD.

"Uzajamno priznavanje je u interesu obe zemlje, kulturno istorijski, ekonomski, obe bi imale koristi od takvog nečega. Tako da mislim da nije stvar u tome da kažem 'daću ti ovo, šta ćeš mi onda dati zauzvrat?' Mislim da je to obostrana korist za obe zemlje. Neprijateljstvo i tenzije nisu ničiji interes. Dakle, korist za Srbiju je veće približavanje zapadu. Korist za Srbiju je kraj ublažavanja tenzija sa Kosovom. Takođe i za Kosovo. Tako da mislim da Srbija ima dvostruku korist, jer je Kosovo već u skladu sa zapadom. Tako da se nadam da rukovodstvo u Srbiji ovo vidi onakvo kakvo jeste: Veliko otvaranje Sjedinjenih Država ka Srbiji i podstičem narod u Srbiji da iskoristi ovu priliku", rekao je Klark.

Bivši vrhovni komandant NATO ističe da je svstan važnosti Balkana za mir u čitavoj Evropi.

"Ukoliko analizirate istoriju konkurencije istok-zapad, ako pogledate hladni rat, glavne izazove i napredak koji je postignut, on je uvek bio na periferiji. Veoma sam zadovoljan što su se administracija i  Putin dogovorili da produže novi ugovor START na pet godina. Mislim da je ovo važno. Pregovori i odnosi sa ideološkim i kulturnim protivnicima poput Kine i Rusije uvek će imati centralno mesto u američkoj diplomatiji. Ali najveće koristi i najveći uticaj na te odnose zapravo su imale periferije. I Sjedinjene Države su to shvatile. Znamo da je periferija važna i znamo da je na tektonskoj ploči čovečanstva, Balkanu gde su se islam, hrišćanstvo i katoličanstvo istorijski prepletali od Osmanskog carstva, Rimskog carstva do Grčke i Makedonije uvek bilo sukoba. Znamo da je ovaj region veoma važan", dodaje Klark.

Kako kaže SAD posvećeno prate dešavanja upravo u ovom delu Evrope. Klark ističe i da su mnogi pomaci već ostvareni.

"Ohrabreni smo što je pitanje imena Makedonije rešeno. To je nešto zaista važno. U ovih 20 godina postignut je veliki napredak, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Znam da će ova administracija razmatrati jugoistočnu Evropu i Balkan kao važne prioritete", smatra Klark.

Sjedinjene Američke Države posebnu pažnju posvećuju borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Svaki američki ambasador podstiče vladu zemlje u kojoj je u misiji da jačanja antikorupcijske mere, jer znamo da korupcija uvek destabilizuje demokratije, podriva volju naroda i uništava poverenje ljudi u vladu. Nisam video slabljenje angažovanja američke diplomatije u tom pogledu. Verujem da će se ovo nastaviti. Takođe mislim da ćemo sa Bajdenovom administracijom videti sve veći naglasak na demokratizaciji i ljudskim pravima. Mislim da će američki ambasadori, američka diplomatija uopšte, tražiti od njih da poštuju standarde svojih ustava i izvršavaju obećanja koja daju svojim narodima. Mislim da će administracija Bajdena više naglasiti na političkim, ljudskim i kulturnim vrednostima", očekuje Klark.

Posle napada na Kongres mnogi smatraju da SAD nemaju moralni autoritet da dele lekcije drugima. Ipak Klark se sa tim ne slaže.

"Verujem u snagu američkog naroda i institucija. Demokratija prolazi kroz različite faze. Sjedinjene Američke Države su prošle kroz tri glavna ciklusa od Građanskog rata 1860. godine, zatim smo imali Zlatno doba, progresivno doba koje se zapravo završilo oko 1980., a zatim smo Reaganov period od 40 godina. I svaki period donosi svoj napredak. Naš poslednji predsednik Donald Tramp iskoristio je sve razočarane snage, kako bi stvorio snažnu bazu pristalica. Ali mislim da ako to stavite u istorijski kontekst, demokratija pobeđuje", rekao je Klark u intervjuu za Glas Amerike na albanskom.
 

ja
13. Februar 2021.
Proslo je vaše zlatno doba
Milan
13. Februar 2021.
Dali je upoznao sve one dobre Srve koje je pobio bombama. Sve one koji umiru od osiromašenog uranijuma posejanog po Srbiji i na KiM. Svu decu i bebe koje obio milosrdni anđeo.
A što se koristi tiče dobro je naplatio svoje usluge bombardovanja, kao i njemu slični, Olbrajt, Klinton, Solana, itd...
Krajnje licemerno...
Marko
14. Februar 2021.
Zaboravljaš par jako bitnih stvari, Kosovo je Srce Srbije, bombardovanje je bilo ilegalno i bez odobrenja UN i svi ćete jednog dana sneti odgovornost za svoje postupke.
Gledam i ne verujem
14. Februar 2021.
Amerika bi imala ogromnu korist od priznanja Teksasa... Zaista bi to bio demokratski potez...
Marko
14. Februar 2021.
Halo Klark koliko znam ti si poražen i možeš uslove postavljati ko šta i kako. Zaboravio si reči Britanskog generala reći nisam lud da pucam i počnem treći svetski rat. Polo vas još sluša