Kljan Kosova: Samoopredeljenje i DSK se spore oko podele ministarstava

Mustafa Kurti
Izvor: Klan Kosova

Prištinska TV Kljan Kosova javlja da je, lider Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, tražio od predsednika Demokratskog saveza Kosova (DSK), Ise Mustafe, sedam ministarstava na današnjem sastanku.

Pozivajući se na svoje izvore, Kljan Kosova javlja da je Mustafa tokom pregovora tražio poziciju predsednika i prvog potpredsednika vlade, predsednika parlamenta i polovinu vlade.

Kako navodi ova prištinska televizija, od svih zahteva DSK, za Aljbina Kurtija je bilo prihvatljivo mesto predsednika i predsednika parlamenta, ali pod uslovom da njegova stranka, koja je pobedila na izborima, preuzme sedam ministarstva.

Isa Mustafa ovo nije prihvatio, ukoliko Vlada Kosova bude podeljena na pola za Aljbina Kurtija uopšte neće biti koalicionog sporazuma. 

 Lideri PS i DSK nisu danas potpisali koalicioni sporazum za formiranje nove Vlade Kosova.

Kurti je, nakon sastanka koji je održan u Skupštini Kosova, poručio da će sporazum biti objavljen kada bude potpisan.

Nakon sastanka, Kurti je istakao da su pregovori napredovali, ali i poručio da dogovor još nije postignut.

„Ipak nemamo dogovor, jer postoje stvari oko kojih se nismo razumeli“, naglasio je lider Samoopredeljenja.

Takođe, Mustafa je poručio, da je danas vodio "smislen razgovor" sa Kurtijem.

„Dogovorili smo se o upravljačkom programu. Danas ne postoji koalicioni sporazum, ali postoji dogovor da nastavimo sa radom. Rećićemo vam o našim razlikama kada ih usaglasimo“, zaključio je Mustafa.

Inače, radne grupe Samoopredeljenja i DSK su u subotu sto odsto usaglasile program dveju stranaka za formiranje vlade, a Kurti, budući mandatar za sastav Vlade Kosova, najavio je da je već obezbedio paralmentarnu većinu za izbor kosovske vlade.