Ko je Derek Šole: Učesnik i svedok 30 godina istorije, u njegovoj agendi od skoro i dijalog Kosova i Srbije

Derek Šole
Izvor: Twitter

Savetnik je u Stejt departmentu za posebne diplomatske zadatke. "Strašno važan čovek", "čovek u Blinkenovom uhu", sve su to epiteti koje smo o njemu čuli, a koji govore o njegovom mestu u američkoj administraciji. U pitanju je Derek Šole, u čijoj agendi su do sada bili BiH, Sirija, Rusija, a od skoro i dijalog Beograda i Prištine. Veštine koje ga krase imaće prilike da pokaže i u naredna tri dana koliko će boraviti u poseti Skoplju, Prištini i Beogradu, prenosi Blic.

Upravo ovaj visoki američki zvaničnik započinje posetu Zapadnom Balkanu: Severnoj Makedoniji, Kosovu i Srbiji. Trebalo je pre Nove godine da stigne u region, ali je odložio put jer je bio pozitivan na koronu.

Najnoviji njegov, javni, potez desio se nedavno, kada je tražio od kosovskog premijera Aljbina Kurti da odustane od preregistracije. Izazvao je javni bes Albanaca sa Kosova zbog toga, jer je na Tviteru pohvalio Srbiju i kritikovao Prištinu upravo zbog insistiranja na preregistraciji tablica.

Ko je Derek Šole?

Za mnoge kažu da je visoki zvaničnik SAD, a Šole to zaista jeste - među četvoro je funkcionera koje direktno postavlja predsednik Amerike. O njemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, opisujući ga kao strašno važnog čoveka i "nešto više od savetnika".

"Ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Videćemo kako će to ići, neće to biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo", naglasio je Vučić.

Njime se bavio i američki "Politiko”, upravo taj američki medij je slikovito prikazao njegovu poziciju i nazvao ga "Čovek u Blinkenovom uhu”.

BiH, Sirija, Rusija... i Kosovo

"Kada pogledate glavne diplomatske događaje u poslednjih trideset godina, Derek Šole ih je sve video. Radio je sa američkim diplomatskim legendama kao što su Džejms Bejker, Stroub Talbot i Ričard Holbruk i služio je u nekim od najviših ešalona Bele kuće, Pentagona i Stejt departmenta. Od Bosne do Sirije, a sada i Rusije, Šole je pomogao da se oblikuju američki pristupi svojoj politici u inostranstvu", pisao je u martu o njemu "Politiko".

Karijeru u Vašingtonu je, kako navode mediji, započeo 1993. godine kao istraživački asistent bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera ​​za njegovu knjigu "Politika diplomatije".

Bejker je, inače, poznat još od vremena kada je došao u Jugoslaviju da pokuša da spreči raspad bivše federacije.Šole je ostao i uz Bejkerovog naslednika, Vorena Kristofera, a bio je asistent Ričardu Holbruku u pisanju njegove knjige "Završiti rat".

Glavni Holbrukov pisac govora

Administraciji Bila Klintona pridružio se 1999. godine kao Holbrukov glavni pisac govora kada je bio američki ambasador u Ujedinjenim Nacijama. Tako se i upoznao sa regionom, ratovima, Privremenom sporazumu između Makedonije i Grčke, pošto je Holbruk bio najvažniji američki akter u tim procesima. U to vreme je bio specijalni savetnik još jedne legende američke diplomatije, zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Nakon što je administracija Baraka Obame stupila na dužnost, od 2009. do 2011. godine, bio je glavni zamenik direktora osoblja za planiranje politike državnog sekretara Hilari Klinton. Od 2011. do 2012. Šole je radio u Beloj kući kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država. Od 2012. do 2015. bio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu bezbednost, gde je rukovodio odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Takođe je služio kao član tranzicionog tima u Stejt departmentu tokom perioda kada se administracija Džoa Bajdena spremala da preuzme Belu kuću. Sličnu ulogu imao je i u Obaminom tranzicionom timu 2008. godine.

Tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa povukao se iz administracije.

Od 2016-2020, radio je kao izvršni potpredsednik i viši savetnik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u Nemačkom Maršalovom fondu Sjedinjenih Država, i kao gostujući saradnik u nekoliko drugih institucija, kao što su Brukings institut, Kisindžer centar za globalno Poslova na Univerzitetu Džon Hopkins i Američkoj akademiji u Berlinu.

Dobio je medalje i od Stejt departmenta i od Pentagona.