Ko je u Vašingtonu predložio da se Gazivode nazovu Trampovo jezero

Berat Bužalja - T7
Izvor: Gazeta Express

Novinar Berat Bužalja je u emisiji "Frontal" na prištinskoj T7 otkrio neke detalje iz posete Vašingtonu i međusobno nezadovoljstvo u kosovskoj delegaciji, prenosi Gazeta Ekspres.

Bužalja je rekao da je Alijansa za Budućnost Kosova (ABK) zatražila da ime jezera Gazivode u sporazumu u Beloj kući bude pod imenom "Ujman", a ne Gazivode.

Dodao je da je naziv Gazivode ostao u sporazumu i da ABK nije mogla da promeni tekst sporazuma. Zbog toga je, prema njegovim rečima, dat predlog da se jezero nazove Trampovo jezero.

Bužalja je govorio i da li je tačka sporazuma o Gazivodama promenjena nakon što je ABK zapretila napuštanjem vlade.

„U ABK su bili nezadovoljni, rekli su da će napustiti vladu. Promene su izvršene u četvrtak popodne, kada je stranama predstavljen nacrt, a strane iznele svoje primedbe. U petak je najavljeno napuštanje vlade, Bela kuća je razgovarala sa Haradinajem, rekli su ovaj tekst prolazi, ko ima problem s tim, imaće problem sa nama. Sporazum se nije promenio, u petak su morali da potpišu", rekao je Bužalja.

„Strane su znale agendu dve nedelje pre, kada su otišli tamo obe strane su imale primedbe. Srpska strana je bila veoma nezadovoljna zbog Izraela, zato nije potpisan zajednički nacrt", rekao je Bužalja.