Ko sve nije podržao preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope

Savet Evrope
Izvor: Kosovo Online

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Kosova u SE, njih osmoro je iz Španije,a protiv su bila i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Nemačke.

Protiv preporuke da Kosovo postane članica SE bila du i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije, kao i sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hercegovine, navedeno je na sajtu Parlamentarne skupštine SE.

Za prijem Kosova u Savet Evrope glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje iz Moldavije, kao i jedan Nemac.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je sinoć preporuku da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza. 

Nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, PSSE uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.