Koci o slučaju Tači-Veselji: Prvi slučaj u kojem su imena objavljena bez potvrde optužnice

Arianit Koci
Izvor: Klan Kosova

Advokat Arianit Koci je rekao da je optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija objavljena bez potvrde.

Koci je u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova izjavio večeras da je ovo samo predložena optužnica.

"Ovo je optužnica koja je podneta sudu i u sledećoj fazi ona će biti potvrđena ili odbačena, tužilac je obavio svoje, sastavio je optužnicu uz uverenje da je to krivično delo, ali nakon toga ona se još jednom proverava", rekao je Koci.

Između ostalog, Koci je istakao nepravilnosti tokom objavljivanja od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu.

„Ovo je prvi put da su imena objavljena bez potvrđivanja optužnice i to nije slučajnost", rekao je Koci.

Dodao je da ne zna sve konkretne okolnosti, jer nije video dokaze, ali da misli da je tužilaštvo to učinilo uz neku nameru, jer je otkrilo imena Tačija i Veseljija, a drugih nije.

„Pravi argumenti biće otkriveni kada tužilaštvo iznese svoja objašnjenja o sumnjama da ova dvojica žele da utiču na pravosudne organe", rekao je Koci.

Dodao je da kada se optužnica potvrdi onda lica dobijaju status optuženih.

"Potvrđivanje optužnice se obavlja između tužilaštva i sudije za prethodni postupak, pravila 85 do 90 pokazuju da su do trenutka potvrđivanja osumnjičeni, a kada se optužnica potvrdi onda lica dobijaju status optuženih", rekao je Koci.

Prema njegovim rečima Specijalno tužilaštvo je dobro razmatralo objavljivanje ove podignute optužnice, ali motivi nisu poznati.

"Dobro osmišljena akcija tužilaštva, ali nije poznato postoji li neki motiv, međutim motiv možemo pronaći u drugom pasusu, gde piše da su navodno pokušali da ometaju pravdu", rekao je Koci.

Dodao je, između ostalog, da se rezultat očekuje u avgustu, kada nas, kako je naglasio, čeka vruće leto.

"Očekuje se da će rezultat biti objavljen u julu i avgustu, a zatim će se nastaviti sa drugim postupcima", dodao je Koci.

Naglasio je da je za razmatranje optužnice potrebno vreme.

"To je opsežan slučaj i sud ne može tako brzo da donese zaključak, govori se o 100 ubistava i 11 optuženih", rekao je Koci.