Koha: Azerbejdžan obećao Putinu da će čuvati hrišćanske crkve u Nagorno Karabahu

Jermenija - Hrišćanska baština
Izvor: AP

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev obećao je da će hrišćanske crkve biti zaštićene nakon preuzimanja područja koja su prethodno kontrolisali Jermeni, prenosi Koha.

Iz kabineta predsednika Alijeva je potvrđeno da je to obećanje dao u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je poslao mirovnu misiju u ta područja u okviru sporazuma kojim su okončane šestonedeljne borbe između Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah.

"Etničke jermenske snage kontrolišu Nagorno-Karabah i druge teritorije od 1994. godine. Borbe su nastavljene u septembru i završene sporazumom prema kojem će Azerbejdžan preuzeti kontrolu nad perifernim teritorijama i omogućiti mu da zadrži delove Nagorno-Karabaha“, prenosi Asošijeted pres.

Prva teritorija, Kalbajar, bila bi predata u nedelju. Ali Azerbejdžan se u poslednjem trenutku složio da jermenskim snagama i civilima da rok za povlačenje.

U Kalbajaru je čuveni manastir Dadivank i Jermenska apostolska crkva. U subotu su radnici uklonili mnoge svete predmete iz manastira.

Prema rečima portparola predsednika Azerbejdžana Hikmetu Hadžievu, odlaganje roka za povlačenje dato je Jermenima na njihov zahtev s obrazloženjem da je stanje na terenu loše zbog pogoršanja vremena.

Civili su blokirali saobraćaj na putu koji vodi do Jermenije dok su napuštali svoje domove.

U Azerbejdžanu je 95 odsto muslimana, a Jermeni se plaše da će crkve biti oštećene ili zatvorene kada preuzmu kontrolu nad teritorijama.