Koha: Francuska i Nemačka spremile "non pejper" za dijalog, predviđa međusobno priznanje

Merkel - Makron
Izvor: GazzetaExpress

Prištinska Koha pod oznakom "ekskluzivno" objavila je vest da je došla u posed dokumenta, koji su navodno pripremile Francuska i Nemačka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a koji predviđa okvir za dalje pregovore.

Koha navodi da je u redakciju stigao dokument za koji se kaže da je "non pejper" koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Kako se ističe u naslovu Kohinog teksta, ovim papirom predviđeno je da se dijalog završi međusobnim priznanjem dve strane.

Takođe, navodi se da bi se na Kosovu stvorio "autonomni okrug severnog Kosova" u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva imaće "privilegovan status", dok bi Srbija nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma bila dužna da "ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

"Proces bi trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine", kaže se u ovom dokumentu.

Proces će se, piše Koha, temeljiti na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Završni akt iz Helsinkija i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i osiguravanje svih dogovora postignutih tokom dijaloga u Briselu.

Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da sadrži ovaj dokument, predlaže se da će "svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati ​​suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane."

"Stranke potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo uzajamnim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i da će se suzdržati od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu s evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom. Obe strane trebaju težiti jačanju međusobnog poverenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na sprovođenju mira, stabilnosti i razvoja u regiji. EU bi u ime obe strane trebala angažovati nezavisno telo za razgraničenje granice između stranaka."

Strane bi takođe trebalo da se dogovore o uspostavljanju "autonomnog okruga severnog Kosova" kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakona na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništvo nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave”.

Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle potvrditi, "Autonomni okrug Severno Kosovo" obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela".

Autentičnost ovog dokumenta novine nisu mogle da potvrde, ali Koha se poziva na tumačenja diplomata s kojima je razgovarala, i koji su potvrdili da su tačke navedene u njemu u skladu s onim o čemu se očekuje da će se razgovarati u dijalogu.

Zoran
27. April 2021.
Koha....sto je babi milo to joj se i snilo. 😂
Petar
27. April 2021.
Ovaj ne-papir je obo sto je vec sada na terenu, realnost kako u Pristini vole da kazu. Medjutim sporne su Srpske opstine juzno od Ibra, odnosno primena Ahtisarijevog plana i jos vaznije, mehanizam za kontrolu Ahtisarijevog plana ako ga uopste planiraju.