Koha: Hoti "seče" šefove policije, carine i poreske uprave

HOTI
Izvor: AFP

Uz kratke izgovore koji su se uglavnom odnosili na “loš učinak“, u petak su otpuštene tri osobe koje su zauzimale tri važne funkcije na Kosovu, a među njima je i Rašit Ćaljaj koji je otpušten nakon dve godine i dva meseca upravljanja kosovskom policijom, piše Koha.

Njegova smena dogodila se tačno sedam dana nakon hapšenja zamenika lidera Demokratskog saveza Kosova Hakija Rugove.

Demokratska partija Kosova, kao i poslanici opozicije povezali su ova dva događaja, tvrdeći da je Ćaljaj smenjen jer je Centralna direkcija za privredni kriminal nešto ranije uhapsila Rugovu, potvrdili izvori Kohe iz policije.

Prema istim izvorima, izvršen je pritisak i za smenjivanje direktora za privredne zločine Baškima Spahiua.

Posle Ćaljaja, premijer Hoti otpustio je još dva direktora.

Poreska administracija Kosova i Carina Kosova su javne institucije sa najvećim finansijskim prometom na Kosovu, a Hoti je otpustio oba čelnika tih ustanova.

Iljir Murtezaj je postao direktor Poreske administracije Kosova u februaru 2019. Za vreme dok je na vlasti bila koalicija DPK-ABK-NISMA, a u isto vreme postavljen je i Ćaljaj.

Otpušteni direktor carine, sa druge strane, na tom mestu je bio samo privremeno.

Kada je Hoti bio zamenik premijera u prethodnoj vladi, tadašnji premijer Aljbin Kurti imenovao je Ibrahima Džaku za vršioca dužnosti šefa ove institucije.

„U skladu sa relevantnim zakonima na snazi, premijer Hoti imenovao je g. Bajrama Redžu za vršica dužnosti generalnog direktora Carine Kosova, i g. Ekrema Hisenaja, za vršioca dužnosti Generalnog direktora Poreske administracije “, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.