Koha: Kako je iz Državne blagajne nestalo više od dva miliona evra

novac
Izvor: Printscreen

U roku od nekoliko sati, 9. oktobra iz Državne blagajne nestalo je dva miliona i 77 hiljada evra, a prve sumnje su da je krađa počinjena putem elektronskog sistema za finansijsko upravljanje i kontrolu, piše Koha u tekstu koji se bavi najnovijom aferom koja je potresla Prištinu.

Kako se navodi, izvršena su četiri plaćanja za tri putna projekta, dva miliona i 77 hiljada evra iz Državnog trezora prebačeno je na račun kompanije pod nazivom "LDA Group“. Transferi su izvršeni za tri projekta - put Žur-Dragaš,  Prizren-Prevala i Priština-Mitrovica.

Iz podataka koji su dostavljeni Kohi, krađa je završena nešto iza podneva 9. oktobra 2020. godine, u vreme kada službenici administracije imaju pauzu za ručak.

Ljabinot Gruda, finansijski službenik koji je 11 godina u Ministarstvu finansija, uhapšen je u utorak. Koha piše da se veruje da je bio blizak DPK i da je bio direktor u opštini Glogovac tokom vladavine Ramiza Ladrovcija, ali je podneo ostavku iz ličnih razloga. I DPK i Ladrovci negirali su da je bio član ove partije.

Koha navodi da policija još uvek ne zna gde su vlasnici kompanije "LDA Group“, Kamer i Valjon Šalja, koji su takođe iz sela u opštini Glogovac.

Prema saznanjima Kohe, članica vladinog kabineta je ćerka vlasnika kompanije na čijem računu je novac završio. Prema njihovim izvorima, savetnica potpredsednice vlade Aljbuljene Baljaj-Haljimi, koja je takođe bila kandidat za poslanika NISMA, ćerka je Kadri Šalje i trenutno je u bekstvu.

Koha je, kako navodi tražila odgovore na ova pitanja od NISMA i Vlade Kosova ali ih nije dobila.

Prema navodima lista, samo finansijski službenici imaju pristup sistemu putem kojeg je novac ukraden. Ali na osnovu toka transfera iz državnog budžeta na privatne račune, ispostavlja se da sigurnost u ovom sistemu nije dobra.

Kompanija "LDA Group“ nikada nije imala ugovor sa Ministarstvom za infrastrukturu, a novac je povučen iz budžetske linije ovog ministarstva.

Pristup sistemu imaju samo ovlašćena službena lica. Registruju se kao korisnici, a registracija se vrši u ime zvaničnika uz pomoć lozinke.

U ministarstvu ne postoji službenik koji je zaposlen pod imenom koje je podiglo novac, piše Koha.