Koha: Kosovo u 2021. nije napredovalo u spoljnoj politici, bez novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama

Kosovo u 2021
Izvor: Reporteri

Kosovo u 2021. nije napredovalo u spoljnoj politici, pa tako ni prošle godine nije bilo novih priznanja i članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Koha.

Navodi se da su moratorijum, deo Vašingtonskog sporazuma, koji je istekao u septembru, i dijalog sa Srbijom ocenjeni kao razlog za to.

Uprkos tome, opozicija i civilno društvo kritikuju institucije zbog stagnacije i nekonsolidovanja spoljne politike. S druge strane, izvršna vlast kaže da je pod njihovim rukovodstvom spoljna politika bila prioritet i da nikada više bilateralnih poseta nije bilo.

Poslanica Demokratske partije Kosova iz Odbora za spoljne poslove Arijana Musljiu Šoši kaže da je spoljna politika Kosova u periodu mirovanja, aludirajući na nečinjenje ministarke spoljnih poslova Donike Gervale.

"Imali smo stagnaciju u oblasti spoljne politike. Nismo videli nikakvu saradnju i transparentnost Ministarstva spoljnih poslova u odnosu sa skupštinskim odborom, a predstavnici Ministarstva bi trebalo da dolaze i izveštavaju najmanje svaka tri meseca. Mislim da bi trebalo da postoji mnogo veća dinamika i iznutra i spolja“, rekla je ona.

Ekspert za spoljnu politiku Emir Abraši, takođe je kritičan i kaže da je spoljna politika pod vladom Aljbina Kurtija bila potpuno neusklađena.

"Imali smo nedostatak šefova u velikoj većini kosovskih diplomatskih misija, imali smo ministarstvo koje se nije bavilo rešavanjem problema sa kojima se Kosovo suočava u međunarodnoj areni", navodi Abraši.

S druge strane, portparol vlade Perparim Krieziu rekao je da spoljna politika Kosova nikada nije bila veći prioritet, dodajući da nikada nije bilo više bilateralnih poseta.

"Značajan broj poseta na visokom nivou premijera Kurtija, ali i zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Donike Gervale, kao i zamenika premijera Bisljimija govori o povećanom interesovanju zemalja regiona i Zapada za još bolju saradnju sa Republikom Kosovo", naveo je Krieziu.

Koha navodi da je poslednjeg meseca 2021. mogućnost novih priznanja pominjao bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, ne navodeći detalje, a koji je zamerio Kurtiju da se ne interesuje dovoljno za to pitanje.