Koha: Ne očekuje se da kaznene mere protiv Kosova budu ukinute do septembra

kosovo eu zastave
Izvor: vocaleurope.eu

Ne očekuje se da kaznene mere koje je Evropska unija uvela Kosovu, budu ukinute do septembra, budući da je rukovodstvo Evropske unije otišlo na odmor. Do kraja avgusta će se razmatrati samo hitna pitanja, a Kosovo, prema rečima upućenih, ne smatra se takvim, piše Koha.

Rukovodstvo Evropske unije otišlo je na jednomesečnu pauzu, bez odgovora na pitanje ukidanja sankcija Kosovu, koje je Brisel krajem juna uveo Prištini, jer nije prihvatila predloge Unije za deeskalaciju situacije na severu.

Iako je Kosovo preduzelo korake za deeskalaciju na severu, nakon dogovora glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Unija nije saopštila da li će sankcije biti ukinute.

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša uveren je da se institucije EU tokom letnjeg odmora neće baviti pitanjem Kosova.

"Po pravilu, od 1. avgusta do 1. septembra institucije EU maksimalno smanjuju nivo posla, baveći se samo hitnim pitanjima, a sankcije protiv Kosova ne spadaju u ovu kategoriju, ne smatraju se hitnim pošto ne proizvode nepopravljive efekte“, rekao je Šaša.

Portparol EU Peter Stano rekao je ove nedelje da je šef spoljne i bezbednosne politike Đuzep Borelj počeo svoj odmor i da neće biti aktivnosti do kraja avgusta.

U Briselu nisu odgovorili da li se mere protiv Kosova mogu preispitati u ovom periodu, dok je Vlada Kosova saopštila da mere treba da budu uklonjene sada, pošto su prvi koraci za deeskalaciju ispunjeni.

Potpredsednik vlade Besnik Bisljimi, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, u sredu u Briselu, izrazio je čuđenje što sankcije nisu ukinute.

Ali, Šaša veruje da će mere ostati na snazi sve dok EU ne utvrdi da je Kosovo preduzelo nepovratne korake da ispuni tri utvrđena zahteva, jer smatra da samo početak primene ovih koraka neće biti dovoljan.

EU je uvela političke i ekonomske mere Kosovu, nakon što je Vlada odbila da odmah udalji gradonačelnike severnih opština iz kancelarija i policiju iz i oko opštinskih zgrada.

Sankcije EU protiv Kosova uključuju privremenu suspenziju rada zajedničkih komisija EU i Kosova, formiranih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, neupućivanje poziva kosovskim zvaničnicima za sastanke na visokom nivou, obustavu bilateralnih poseta, izuzev onih koje imaju za cilj rešavanje krize na severu Kosova u okviru dijaloga koji vodi EU. Deo sankcija je i suspenzija programa IPA 2024 za Kosovo i projekata u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan.